У Нацбанку назвали загрозу для втрати траншу МВФ

Читать на русском
Фактично серед взятих Україною зобов'язань не виконаним залишилось тільки цінове питання щодо цін на газ для населення.

Україна виконала всі вимоги Міжнародного валютного фонду (МВФ), крім ціни на газ.

Про це заявив голова ради Нацбанку Богдан Данилишин в ефірі одного з телеканалів, пише «Слово і Діло».

«Скажу відверто, зараз ми не стоїмо на порозі дефолту і Україна має всі можливості, щоб взяти на себе зобов'язання. Чи є ризик від припинення співпраці з МВФ? Звичайно, зараз також говорять про те, що якщо ми не отримуємо траншу від МВФ, наш чекають нелегкі часи... Ми не отримуємо відповідні кошти з МВФ вже з квітня 2017 року. Як бачимо, ми живемо і справляємося з узятими на себе зобов'язаннями. Зокрема, віддаємо кошти МВФ», - сказав він.

Крім того, він зазначив, що Україна має шанс отримає транш від міжнародного кредитора, однак є і перешкоди. За його словами, до осені очікується прибуття відповідної місії МВФ, яка буде здійснювати моніторинг виконання наших зобов'язань.

Яка ситуація з виплатою боргів та чи чекати траншу від МВФ?Керівництво НБУ впевнене, що Україна зможе платити за боргами до кінця 2020 року. Більше про боргові зобов'язання знають експерти.

«Фактично серед взятих Україною зобов'язань не виконаним залишилось тільки цінове питання щодо цін на газ для населення. Але зараз інтенсивно працюють наші групи експертів із України та експертів із МВФ. Думаю, що в цьому напрямку все ж є деякі недоробки з боку Кабміну. Потрібно було прийняти 278 постанову ще в минулому році. Можна було розробити й ухвалити дорожню карту по її реалізації, щоб це не так болісно відбивалося на населенні. Тобто поетапне підвищення і, одночасно, формувати відповідні компенсуючі механізми, тобто субсидії відповідним категоріям населення. Але я боюся, щоб ми не привели до того, що буде здійснено все в один момент і цей момент буде також пов'язаний з відомими політичними подіями», - підкреслив Данилишин.

Раніше стало відомо, що МВФ вітає створення Антикорупційного суду.

Також в МВФ відреагували на відставку Данилюка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: