По кому найбільше вдарить зростання цін на газ та як заощадити?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Однією з важливих вимог, тому що це частина реформи ринку, є підвищення цін на газ. Для МВФ це ще й принципова умова, яка вже рік ставиться кредиторами в досить жорсткій формі. Відмова підвищувати ціни на газ призведе до неотримання траншу. Навряд чи це вже стане полем для компромісу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи ситуацію з підвищенням цін на газ і виплатами субсидій.

«Зростання цін на газ ударить насамперед по тих, хто споживає газ для опалення, в кого є локальні системи опалення. Це практично все село, грубо кажучи. Решта відчують це меншою мірою. Жителі багатоквартирних будинків відчують підвищення не так болісно, як ті, хто топить газом. Вони якраз уже близько 3-4 тисяч платять на місяць в опалювальний сезон. Для них це підвищення може мати болючий і відчутний характер», – заначив Дяченко.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Він підкреслив, що теплокомуненерго це підвищення торкнеться, але не так радикально, як населення.

«Усе ж найсерйознішого удару зазнає категорія, яка топить газом», – додав фахівець.

За його словами, окреме питання – це субсидії. Підвищення цін на газ розширить кількість отримувачів субсидій.

При цьому енергетик акцентував, що одна з вимог МВФ – скорочення кількості одержувачів субсидій.

На його думку, це буде ще одним каменем спотикання у відносинах між урядом та кредиторами.

«Це серйозний крок. Невідомо, до чого це призведе, й можливо, що підвищення тарифів не буде до виборів, але й грошей МВФ ми не отримаємо. Це вже політичні рішення. Враховуватиметься і фактор виборів, і соціальна напруженість населення», – уточнив Дяченко.

За його словами, якби це питання розглядалося суто з точки зору економіки, то підвищення було б.

«Питання в тому, на скільки. Були пропозиції зробити таку структуру цін, як для електроенергії. Тобто буде соціальний мінімум, який отримують за низькими цінами, наприклад, на тисячу кубів, а все, що перевищує, вже за повними», – пояснив енергетик.

Він наголосив, що ситуація неоднозначна, а рішення ухвалюватиметься з урахуванням політичних факторів, а це прогнозувати вже складно.

На його думку, якщо споживач топить газом, то, щоб заощадити, найкращий варіант – переходити на лічильник або електроопалення.

«Газовий лічильник враховує споживання за періодами. Нічні тарифи в нас, наприклад, набагато нижчі, ніж денні. Напевно, на сьогодні це радикальний вихід. Субсидії, звичайно будуть, але перехід на монетизацію складний. Все-таки в такій ситуації тим, хто топить газом, краще переходити на газовий лічильник. Він не такий дорогий – близько 2 тисяч гривень, та й окупиться досить швидко», – резюмував Сергій Дяченко.

Відзначимо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Також прем'єр обіцяє, що монетизація житлових субсидій для домогосподарств запрацює з 1 січня 2019 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: