Як безкоштовно отримати ліки за держпрограмою

Читать на русском

Програма Доступні ліки діє в Україні вже понад рік. За програмою було виписано більш ніж 21 мільйон рецептів.
Слово і Діло

У квітні минулого року в Україні почала працювати урядова програма «Доступні ліки», за якою можна безкоштовно або з частковою доплатою отримати медичні препарати. На сьогодні в програмі зареєстровані 239 ліків, з яких 47 видаються повністю безкоштовною, а 192 – зі значними знижками. «Слово і Діло» розбиралось, як, де та які препарати можна отримати за програмою.

Які препарати можна отримати за програмою «Доступні ліки»

До списку препаратів, передбачених програмою, увійшли ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу. На сайті Міністерства охорони здоров'я України оприлюднені міжнародні непатентовані назви ліків, які можна отримати в рамках «Доступних ліків».

Від серцево-судинних захворювань передбачені: «Аміодарон», «Амлодипін», «Атенолол», «Верапаміл», «Гідрохлор-тіазид», «Спіронолак-тон», «Фуросемід», «Дигоксин», «Еналаприл», «Ізосорбід динітрат», «Карведилол», «Клопідогрел», «Метопролол», «Симвастатин», «Бісопролол», «Нітрогліцерин», «Лозартан».

Від діабету: «Гліклазид», «Метформін», «Глібенкламід».

Від бронхіальної астми: «Беклометазон», «Будесонід», «Сальбутамол».

Докладний перелік ліків можна подивитися на сайті програми.

Як отримати безкоштовні ліки

Отримати безкоштовні ліки можна лише з рецептом від лікаря. При цьому рецепт має бути правильно оформлений, він діятиме 30 днів, після чого доведеться йти до лікаря за новим.

З рецептом ви маєте піти в аптеку, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». На сьогодні таких аптек налічується 6 тисяч 179. Де вони розташовані, можна подивитися на сайті програми.

Які ліки можна отримати безкоштовно, а які – з доплатою

До програми «Доступні ліки» входять препарати різних торгових марок з однією й тією ж діючою речовиною. У МОЗ пояснили, що держава компенсує препарат із найменшою вартістю. Якщо пацієнт із запропонованих варіантів вибере не найдешевший, то за нього доведеться доплатити.

Якщо в аптеці немає ліків за програмою

Міністерство охорони здоров'я в такому разі пропонує три варіанти: почекати, поки ліки надійдуть до аптеки, звернутися до іншої аптеки або обрати іншу торгову марку й доплатити різницю.

Раніше «Слово і Діло» писало, як звернутися до народного депутата, як підписати декларацію з лікарем і як домогтися компенсації за пошкоджений автомобіль на розбитій дорозі.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив про намір розширити медичну програму «Доступні ліки».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: