Як підписати декларацію з лікарем, якщо досі не встигли

Читать на русском
Як обрати свого лікаря, підписати з ним декларацію й що буде, якщо цього не зробити, розбиралося Слово і Діло.
Слово і Діло

З квітня в Україні стартував перший етап медичної реформи – громадяни мають підписати декларацію з терапевтом, педіатром або сімейним лікарем, який їх обслуговуватиме. За даними на середину червня, свого лікаря вже обрали понад 8 мільйонів українців. Якщо ви цього ще не зробили, «Слово і Діло» дає докладну інструкцію, як вирішити питання.

Як вибрати свого лікаря

Суть нововведень полягає в тому, що необов'язково підписувати декларацію за місцем прописки чи проживання. Тому ви можете обрати будь-якого лікаря, якого добре знаєте й довіряєте йому.

Медична реформа в Україні: час обирати сімейного лікаряОдин з етапів медичної реформи в Україні стартує з 1 квітня та дає можливість кожному з нас обрати сімейного лікаря. Ми розібралися, скільки загалом має відбутися змін у медичній галузі та коли вони мають завершитися.

Якщо такого лікаря на прикметі немає, можна звернутися до будь-якого зручного медичного закладу й познайомитися з лікарями, запросити про них інформацію в реєстратурі.

Як підписати декларацію з лікарем

Щоб підписати декларацію з лікарем, необхідно звернутися до медичного закладу, де він працює. Прийти потрібно з паспортом, ідентифікаційним кодом і мобільним (якщо декларацію підписуєте для дитини, потрібне ще свідоцтво про народження).

Обрання сімейного лікаря: що це дасть і в якому випадку пацієнту можуть відмовити в допомозі2 квітня почав діяти один з етапів медичної реформи – українці можуть почати підписувати декларацію із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром, якого самі собі оберуть. Оцінку нововведенням дали експерти.

Установа, в якій працює обраний лікар, має бути підключена до системи «Електронне здоров'я». Ваші дані та контактний телефон внесуть до системи, на ваш телефон прийде СМС із кодом, який потрібно повідомити представнику медустанови. Після цього декларацію з вашими даними роздрукують, її потрібно перевірити й підписати. Буде два примірники документа: один для вас, інший – залишиться в установі. Працівник медзакладу підтвердить вашу декларацію електронним підписом і надішле до системи «Електронне здоров'я».

Чи можна змінити лікаря після підписання декларації

Те, що ви підписали декларацію з лікарем, не означає, що він «на все життя». Якщо вас щось не влаштовує, ви в будь-який момент можете обрати нового лікаря. Попередню декларацію скасовувати не потрібно, необхідно просто укласти нову, зміни автоматично зафіксуються в системі «Електронне здоров'я».

Що буде, якщо не укласти декларацію з лікарем

Не турбуйтеся, в прийомі й наданні медичної допомоги вам не відмовлять. Поки пацієнт не підписав декларацію, його обслуговуватимуть за місцем реєстрації. Крім того, якщо з якоїсь причини в пацієнта немає доступу до лікаря, з яким укладений договір, йому також не відмовлять у допомозі.

Час для підписання декларації є до 2020 року, поки йде перехідний етап реформи. Однак якщо після 2020-го ви не укладете з лікарем договір, вам доведеться самостійно сплатити прийом.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало сьогодні, як чиновники й депутати виконують свої обіцянки перед медиками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: