Що обіцяли політики з приводу забезпечення українців ліками

Читать на русском
Слово і Діло аналізувало обіцянки політиків щодо забезпечення українців ліками та вакцинами.

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що в п'яти областях України перевищений епідемічний поріг захворювання на грип. Загалом за минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіли близько 260 тисяч осіб. При цьому з початку епідсезону щеплення проти грипу зробили трохи більш ніж 180 тисяч. «Слово і Діло» розбиралося, що політики обіцяли на рахунок забезпечення українців ліками та вакцинами.

Багато обіцянок на цю тему, звичайно ж, у профільного міністра Уляни Супрун. У 2016 році Супрун пообіцяла, що закупівля ліків через міжнародні організації відбуватиметься й у наступні роки. А минулого року в. о. міністра заявила про намір у 2019 році замовляти ліки на світовому ринку через ProZorro.

У тому ж 2016 році Супрун пообіцяла розширити програму державного відшкодування вартості ліків (реімбурсації). Нещодавно, 5 лютого, Міністерство охорони здоров'я затвердило оновлений реєстр лікарських засобів програми «Доступні ліки» – тепер на 41 позицію більше. До речі, розширити програму «Доступні ліки» обіцяв і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Супрун також обіцяла, що цьогоріч на закупівлю ліків і вакцин буде використано близько 6 мільярдів гривень. «Ліків і вакцин держава закупить через міжнародні організації на 5,95 мільярда гривень. Програма лікування громадян за кордоном буде профінансована на 389,9 мільйона гривень», – заявила вона.

Виконав свою обіцянку Гройсман: минулого року він забезпечив українців безкоштовними ліками. Для цього в 2016 році уряд встановив систему референтного ціноутворення, за якої хворі отримають держпідтримку. Крім того, стартувала програма «Доступні ліки».

Стурбовані лікуванням українців і народні депутати. Минулого року Владислав Голуб обіцяв ініціювати на державному рівні розширення переліку безкоштовних ліків. У деяких депутатів обіцянки на рахунок ліків були закладені в передвиборчу програму 2014 року. Іван Фурсін обіцяв домагатись ухвалення закону про соціальні ціни на ліки, а Іван Балога – сприяти забезпеченню медичних установ сучасним обладнанням та необхідними ліками. При цьому Балога не підтримав у Раді кілька законопроектів на цю тему.

«Буду ініціювати внесення змін до держбюджету щодо виділення коштів для обов'язкової вакцинації від грипу та ГРВІ медпрацівників та представників груп ризику», – обіцяла Ольга Богомолець у 2016 році, проте відповідний законопроект не зареєструвала.

Радикальна партія, як і обіцяв Олег Ляшко, домоглася ухвалення закону про безкоштовне надання життєво необхідних ліків пенсіонерам. Фракція підтримала в Раді проект держбюджету на 2017 рік, в якому були закладені 500 мільйонів гривень на компенсацію вартості ліків для категорій громадян, які страждають на серцево-судинні захворювання, діабет II типу та астму.

Нагадаємо, в Києві немає сироватки проти ботулізму та дифтерії.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: