Засідання ПАРЄ: чи вплинуть дебати на долю політв’язнів

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Все в сукупності – і заяви генсека Ради Європи, і резолюції, і заклики міжнародної спільности – поступово, але впливають

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи заплановані в ПАРЄ дебати щодо українських політв'язнів.

«Так, тиск міжнародної спільноти грає свою роль і певний вплив має, але, скоріш за все, на керівництво Кремля найбільше впливає готовність України обміняти російських шпигунів на своїх. Росія відмовляється від обміну всіх на всіх, тому що їм насправді байдуже, що буде тут у нас з їхніми громадянами, на відміну від України. Але суть у тому, що в Кремлі користуються тим, що нам наші громадяни потрібні», – зазначив Палій.

На його думку, Україні, грубо кажучи, є чим торгувати й що запропонувати.

Він додав, що за останній час було немало повідомлень про затримання російських шпигунів.

«Україна арештувала велику кількість колаборатнів. Якщо росіян рахунок іде на десятки, то колаборантів – на сотні. Тому обмінний фонд маємо», – констатував експерт.

Однак під час дебатів у ПАРЄ питання політв'язнів точно не вирішиться, уточнив він.

«ПАРЄ – це лише майданчик для переговорів, один з елементів тиску, можливо, навіть більше інформаційного характеру. Вже і Євросоюз закликав до звільнення, і США, але все безрезультатно. ПАРЄ – майданчик для розмов, які навряд чи матимуть реальне практичне значення», – пояснив політолог.

Він нагадав, як звільняли Савченко.

«Тоді де тільки не обговорювали й хто тільки не звертався до Путіна, включно з Обамою. Однак у підсумку її поміняли на двох російських диверсантів. Суть у тому, що спрацювала технологія обміну», – резюмував Олександр Палій.

Міністр юстиції Павло Петренко пообіцяв на початку 2018 року подати міждержавний позов проти Росії щодо українських політв’язнів.

Раніше «Слово і Діло» писало, що відомо про українських політв'язнів у РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: