Кулеба: «адвокати» РФ хочуть зірвати дебати в ПАРЄ щодо українських політв'язнів

Читать на русском
Прихильники російського повернення в ПАРЄ намагаються зірвати майбутні дебати про українських політв'язнів

Представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба заявив, що прихильники повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи докладають всіх можливих зусиль, щоб зірвати дебати про українських політв'язнів на літній сесії ПАРЄ.

Про це він розповів в інтерв'ю агентству «Укрінформ», передає Слово і Діло.

За його словами, зараз «адвокатами» російського повернення в ПАРЄ робляться дуже серйозні зусилля для того, щоб термінові дебати по політв'язням не відбулися.

Саме для того, щоб не псувати загальну картину, спрямовану на створення атмосфери запуску процесу, який буде сприяти поверненню Росії в ПАРЄ, заявив Кулеба.

Відповідно до процедури, щоб дебати відбулися, питання буде винесено на розгляд бюро ПАРЄ, яке буде засідати 25 червня.

Порошенко обговорив з Путіним звільнення українських політв'язнівПрезидент України Петро Порошенко і президент Російської Федерації Володимир Путін у телефонній розмові обговорили питання звільнення українських політв'язнів.

«Засідання стане лакмусовим папірцем: якщо бюро не підтримає проведення термінових дебатів щодо українських політичних в'язнів в Росії, це буде рівнозначно тому, що засідання пройде під гаслом «Росія понад усе», - зазначив Кулеба.

Він назвав три можливих варіанти рішення бюро: «Перший - підтримати термінові дебати. Якщо це станеться, тоді 28 червня вони відбудуться, і за їх результатами буде прийнято резолюцію. Очевидно, що ця резолюція повинна бути жорсткою по відношенню до Росії. Друге - схвалити дебати, але визначити їх не як термінові, а як поточні. Різниця в тому, що коли відбуваються термінові дебати, в кінці приймається резолюція, а в поточних дебатах - це просто дискусія, яка не має ніяких формальних наслідків. І третій варіант - найбільш жорсткий і цинічний - просто сказати, що не на часі проводити такі обговорення», - розповів Кулеба.

Як відомо, літня сесія ПАРЄ пройде в Страсбурзі 25-29 червня.

Україна передала генсеку ООН список політв'язнів в РФ.

За даними української правозахисної ініціативи LetMyPeopleGo, зараз в РФ і в окупованому Криму з політичних мотивів укладені і незаконно утримуються понад 70 громадян України.

Раніше 38 країн закликали генсека ООН сприяти звільненню Сенцова

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: