Пік виплат та політична турбулентність: чого чекати в 2019 році

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

2019 рік Україна в принципі проходить, просто після нього будуть знесилені золотовалютні резерви, валютний рахунок Мінфіну. В 2020 рік буде важко дивитися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Андрій Блінов, оцінюючи виплату боргів Україною в період 2019-2021 років.

«Найгірше, що може статися в 2019 році в такій ситуації, коли в нас виборчий процес і виплати, – це прихід до влади того, хто займає позицію на кшталт наступної: з МВФ діалог не потрібен, всі борги, що брав попередній злочинний уряд, сплачувати не будемо. Це значить санкції, опис майна та закриті двері перед Україною. Але це крайній найгірший сценарій», – зазначив Блінов.

Найбільш реалістичний варіант – прийде кандидат із певною критикою МВФ, але в принципі політики, крім Порошенка, йтимуть із тезою про те, що з МВФ варто працювати обережно, додав експерт.

За його словами, більшість із них гратимуть на настроях українців так само, як, наприклад, у випадку із заявами про те, що землю не можна продавати.

«Однак, скоріш за все, вони все одно вестимуть перемовини з МВФ. Навіть якщо ситуація погіршиться, бо криза є. Наприклад, Аргентина отримала шалену програму фінансування від МВФ. Песо впав за рік на 85%. У Туреччині валюта просідає. В Україні останнім часом валюта зміцніла відносно долара, однак ситуація нестабільна», – уточнив Блінов.

Він підкреслив, що багато країн із перехідними економіками після підвищення США ставки федеральної резервної системи втрачають капітал нерезидентів.

«У нас немає багато вкладень та інтересу нерезидентів. Все йде в розвинуті ринки. Відповідно, високого інтересу інвесторів немає. Такі ринки, як правило, можуть стагнувати. Тому ймовірність кризи в 2019 році є. Зациклюватися на тому, що зростає на 20% пшениця чи на 10% метали, точно не варто», – пояснив експерт.

Поки цього немає, ситуація стабільна й новий уряд не звертатиметься до МВФ, наголосив економіст.

«Імовірно, вже влітку 2019 року новий уряд звернеться до МВФ щодо нової програми», –резюмував Андрій Блінов.

26 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що завдання МВФ для отримання чергового траншу будуть виконані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: