Втручання у вибори: як РФ «завойовуватиме» Україну політично

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Найпростіший спосіб, який у Кремлі можуть застосувати, – це підтримка умовно проросійського кандидата.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи заяву Павла Клімкіна про тотальне втручання РФ у вибори в Україні.

«По-перше, звичайно, це підтримка проросійського кандидата. Можливо, Бойка, хоча в нього менш агресивна позиція, ніж у Рабіновича, наприклад. Є ще ліва опозиція – комуністи, соціалісти, але вони не мають шансів. Хоча їх можуть використовувати в своїх цілях», – зазначив Петренко.

Крім того, РФ може використовувати різні способи дестабілізації ситуації в Україні через посилення конфліктності в зоні бойових дій, уточнив політолог.

Ближче до виборів можлива ескалація, збільшення кількості обстрілів, більшого озброєння. Все це, звичайно, буде в ЗМІ й сіятиме паніку. Головна мета – показати, що українська влада не в силах забезпечити безпеку.

На його думку, цілком імовірно, що РФ вдасться до кібератак. Він нагадав, що раніше вірус Petya паралізував роботу аеропортів і деяких держустанов.

«Оскільки комп'ютер у наш час є основним засобом для виконання багатьох державних функцій, кібератаки – реальний варіант для РФ втручання у вибори», – констатував Петренко.

Також, нехай із крайніх, але все ж заходів, – спроба військового перевороту в Україні, підкреслив він.

На його думку, в подальшому це вже можуть використовувати для більш повномасштабних дій проти України.

«Можливо, буде спроба організації чогось на зразок Майдану. Причини можуть бути різні. Наприклад, отримання томосу може бути використане для посилення конфронтації, яке може стати причиною серйозних соціальних хвилювань. Ну й тоді вже на захист російської церкви, російської мови може бути спроба якщо не наступу, то чогось подібного», – пояснив політолог.

Однак, додав він, це вже крайній варіант. За його словами, спочатку РФ спробує об'єднати «біло-блакитний» електорат за одного кандидата, якого підтримуватимуть.

Експерт припустив, що навіть якщо кандидат, якого підтримає РФ, не переможе на президентських виборах, то №2 легко можна перетворити на №1 на парламентських.

Потрібно розуміти, що навіть радикальні сценарії виключати не можна. Краще бути готовими до всього, наголосив він.

«Українським політикам потрібно зрозуміти, що РФ сильна для України. І ми бачимо, що можливості серйозного тиску на РФ у нас упущені. Зараз, з огляду на конкуренцію між США та Європою, європейці починають більш м'яко дивитися на РФ. Всі хочуть повернути її в безпечний простір, співпрацювати й заробляти гроші. Тому єдиний варіант для України – пропонувати свій план розвитку», – резюмував Ігор Петренко.

Раніше президент України Петро Порошенко висловив занепокоєння з приводу втручання РФ в українські вибори.

Відзначимо, Порошенко запевнив, що ніколи не погодиться на те, щоб главу держави обирав парламент, а не виборці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: