Скасування недоторканності: що зміниться для суспільства та нардепів?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Річ у тім, що навіть якщо припустити, що депутатську недоторканність скасують, то хоча дещо й зміниться, але частіше до зали ходити депутати не стануть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи скасування недоторканності нардепів.

«Звичайно, для суспільства це буде важливий крок. Це дасть відчуття справедливості, бо для суспільства депутатська недоторканність є певним подразнювачем. Це дратує людей, оскільки це нерівність у статусі», – зазначив Дуда.

Їхня недоторканність під загрозою: як працюють нардепи Дунаєв і ПономарьовГенпрокурор Юрій Луценко вніс до Ради подання на нардепів Сергія Дунаєва та Олександра Пономарьова.

Врешті-решт, маємо приклади звичайного побутового конфлікту, де один з учасників є депутатом, а інший – звичайним громадянином, який буде затриманий, тоді як депутат – ні, додав експерт.

Звичайно, це неправильно й несправедливо, при тому, що навіть у такій побутовій суперечці депутат має більші переваги, навіть за Кримінальним кодексом, уточнив він.

Крім того, є момент з арештами при вчиненні корупційних діянь, нагадав Дуда.

«Наприклад, Розенблата не було можливості затримати на місці злочину. В разі, якщо буде зняття недоторканості, такі оперативні дії при вчиненні тих чи інших корупційних діянь можуть бути зовсім іншими. Їх зможуть затримати», – пояснив він.

Однак, за його словами, очікувати, чогось у державному управлінні не варто.

«Єдине, що буде ще, – політичні наслідки. Значно поменшає людей у парламенті, які мають великі статки. Падатиме мотивація проходження до парламенту людей із бізнесу. Це дійсно може змінити малюнок. Так було в місцевих радах, коли скасували їхню депутатську недоторканність. Рада почала складатися з бюджетників. Тенденція скорочення долі бізнесу була відчутною», – резюмував Андрій Дуда.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, 19 червня комітет Ради повернув Парубію подання Генпрокуратури на Вілкула та Колесникова.

Раніше комітет відмовився знімати недоторканність із Пономарьова.

Нагадаємо, скасувати депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: