Закон про нацбезпеку: як усе починалось і що залишилося в таємниці?

Читать на русском
Богдан Яременко

Закон «Про національну безпеку України» виявився нікудишнім. Він ані для НАТО, ані для перемоги над Росією, взагалі ні до чого.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Найбільше, чим він міг би бути, це законом про реформу сил оборони і безпеки. Але й цим врешті-решт повністю не став», – зазначив він.

Дипломат пояснив, що ідея закону з'явилася в людини з РНБО, й вона поділилася темою з американцями, які погодилися, що тема важлива. Будучи людьми системними, вони виділили Україні кошти на його написання.

«Але писали закон не зовсім ті, хто придумав ідею. Ті, хто писав, просто кинули в текст цитати із законів, помінявши в реченнях слова місцями», – додав він.

Коли американці й НАТОвці побачили перший варіант закону про нацбезпеку, то були дещо збентежені.

Вони написали чемного листа до українського керівництва з чіткими пунктами того, що там має бути, уточнив дипломат.

«У нас, як могли, переклали й переписали, як зуміли, це до закону. В результаті американці й НАТОвці відчепилися. Розуміють, що краще в нас не можуть, але в законі достатньо, щоб їм не зняли голови за витрачені даремно гроші на його підготовку», – підкреслив Яременко.

«Але наші державники не були б собою, якби не спробували хоч щось урвати для себе», – наголосив він.

У підсумку, за його словами, новий акт узаконив секретність усього, що стосується оборонного держзамовлення. Це те, що купують наші військові для власних потреб. І це саме та сфера, де є активна діяльність того ж Порошенка з Пашинським.

«Але проблема в тому, що таємничість оборонного держзамовлення відрізає всіх іноземних постачальників від участі в забезпеченні України військовими товарами. Власне, для усунення конкуренції секретність тут і потрібна. Ми шляхетно дозволяємо їм надавати собі допомогу, але не зовсім хочемо купувати в них навіть те, що потрібно», – констатував експерт.

Виходить, що американці профінансували закон, згідно з яким їхні компанії навряд чи щось зможуть продавати для оборонних потреб України, а якщо й зможуть, то виключно через українських посередників, що буде не дуже дешево для українських платників податків. Це якраз те, що дуже любить Трамп, додав він.

На його думку, навряд чи тема для українського парламенту закрита.

«Такі дешеві розводи по-українськи американці не пробачать. А система «свій до свого по своє» не вічна», – резюмував Богдан Яременко.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розбирались, як голосувала Рада за закон про нацбезпеку.

Нагадаємо, міністр оборони Степан Полторак заявив, що реформування структури Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України відбуватиметься на всіх рівнях.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: