Рада ухвалила закон про нацбезпеку (доповнено)

Читать на русском
Верховна Рада підтримала в другому читанні президентський законопроект про національну безпеку України.

Верховна Рада підтримала в другому читанні президентський законопроект №8068 «Про національну безпеку України».

За відповідне рішення проголосували 248 народних депутати, пише «Слово і Діло».

Законопроект про нацбезпеку ухвалили в першому читанні: як голосувала РадаПрезидентський законопроект про національну безпеку ухвалили в першому читанні. Як голосували нардепи – на інфографіці Слова і Діла.

За словами спікера парламенту Андрія Парубія, цей закон важливий для боротьби з російською агресією, реформи сектора безпеки, а також є суттєвим кроком на шляху України до НАТО.

Проект передбачає скасування трьох законів, об’єднуючи їх. Це закони «Про основи національної безпеки України», «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» та «Про організацію оборонного планування».

Крім того, у поданому проекті викладено систему забезпечення нацбезпеки та повноваження кожного з її суб’єктів, зокрема, президента, міністерств оборони та внутрішніх справ, Збройних сил, Генштабу, СБУ, Держприкордонслужби тощо.

Міністр оборони України і його заступники призначатимуться на посади з-поміж цивільних осіб від 1 січня 2019 року.

Також проект передбачає розмежувати посади начальника Генштабу та головнокомандувача ЗСУ, які зараз обіймає Віктор Муженко.

Завдяки кому ухвалять закон про нацбезпеку та що зміниться в обороні?У ВР продовжують розгляд законопроекту про національну безпеку. Ухвалити документ планують до саміту НАТО. Чи встигнуть проголосувати та що зміниться для армії, розповіли експерти.

Крім того, в окремій статті проекту йдеться про стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України. Реалізовувати її якої планується «з використанням механізмів державно-приватного партнерства» та із «залученням міжнародної консультативної, фінансової, матеріально-технічної допомоги».

Водночас, порівняно із чинним наразі законом «Про основи національної безпеки України» запропонований президентом проект пропонує скорочення переліку пріоритетних національних інтересів.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко вніс законопроект 8068 про нацбезпеку до Верховної Ради 28 лютого.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олександр Турчинов заявив, що закон готували з залученням експертів НАТО, Євросоюзу й США. Він є «рамковим» і визначає лише загальні обриси системи забезпеченні нацбезпеки і «фундаментальні національні інтереси»: забезпечення державного суверенітету й територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний, економічний і правовий простір, набуття членства у ЄС та НАТО.

Водночас голова представництва ЄС, посол США та голови представництва НАТО в Україні заявили, що низка положень цього законопроекту суперечить практикам Євросоюзу та Альянсу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: