Hyperloop в Україні: що це й коли реалізують проект

Читать на русском

В кінці лютого міністр інфраструктури Володимир Омелян здивував усіх, оголосивши, що в Дніпрі побудують тестову площадку для надшвидкої транспортної системи Нyperloop, розробленої Ілоном Маском. Багато хто сприйняв цю новину зі скептицизмом, аргументуючи тим, що в Україні спочатку б потрібно дороги нормальні збудувати. Однак цей амбітний проект, за словами міністра, поставить Україну в один ряд із найбільш розвиненими країнами світу. «Слово і Діло» розбиралося, що таке Hyperloop та які в нього перспективи в нашій країні.

Вперше проект вакуумного поїзда був запропонований у 2003 році американськими інженерами Джеймсом Пауеллом і Гордоном Денбі. Потім цю ідею підтримав співзасновник компанії SpaceX Ілон Маск. Концепція Hyperloop виглядає наступним чином: система працюватиме на магнітах і турбінах, які запускатимуть герметичні капсули (як вагони) на магнітній подушці вакуумними трубами. Капсула розганятиметься завдяки турбіні й потужним магнітам, розташованим усередині труби, й за допомогою електромагнітних лінійних двигунів. Швидкість Hyperloop теоретично може досягати 1,2 тис. км/год.

У Дніпрі збудують тестовий майданчик Hyperloop: реакція соцмережВ Україні збудують тестовий майданчик Hyperloop. Не всі відреагували на цю новину з ентузіазмом, докладніше – в матеріалі Слова і Діла.

З 2015 року SpaceX проводить міжнародні випробування транспортних капсул Hyperloop. Перше успішне випробування було проведене 11 травня 2016 року в Неваді (США). Очікується, що можливість перевозити на Hyperloop вантажі може з'явитися вже в 2019 році, а пасажирів – у 2021 році.

Тестову площадку Hyperloop в Україні планують створити наступного року, її орієнтовна вартість – 5,5-8,5 млн дол.

Крім того, 14 червня Міністерство інфраструктури та Нyperloop Transportation Technologies підписали меморандум про взаєморозуміння та співробітництво. За словами Омеляна, перша лінія вакуумного поїзда за технологією Hyperloop може бути запущена в Україні в найближчі 5 років, тобто в 2023 році.

Орієнтовна вартість будівництва 1 км наземної вакуумної труби становить близько 10 млн доларів, а весь проект може окупитися приблизно через 10-15 років.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в Дніпрі вибрали місце будівництва тестового майданчика для Hyperloop.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: