Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віктор Чумак

Читать на русском
Нардеп Віктор Чумак виконав майже половину своїх обіцянок. Однак не дотримав слова й не влаштовував мітинги кожен пленарний вівторок.
Віктор Чумак

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віктор Чумак (позафракційний).

Чумак був обраний до Верховної Ради в 2014 році за виборчим округом №214 (Київ). Наразі він є заступником голови парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції. За час своєї каденції депутат дав 25 обіцянок, з яких 10 виконав (40%), а 4 – провалив.

У березні 2016 року Чумак заявив, що не братиме участі в жодних не передбачених законом сигнальних і повторних голосуваннях у Раді. «Всі мої наступні голосування проходитимуть виключно в рамках регламенту. В жодних не передбачених законом сигнальних, повторних, голосуваннях «для визначення потенціалу» я участь не братиму. Сенс голосування давно втрачений, якщо можна переголосовувати одне питання 28 разів поспіль», – заявив він. Однак категоричності депутата вистачило лише на два тижні, потім він не втримався й підтримав сигнальні голосування за законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо регульованих ринків і деривативів)».

Минулого року Чумак пообіцяв кожного пленарного вівторка влаштовувати мітинг під парламентом із вимогою змінити виборче законодавство. Обіцяні мітинги нардеп влаштовував у період із 21 до 23 травня. Однак у вівторок, 6 червня, акція не відбулася, тому Чумак свою обіцянку провалив.

Низка виконаних обіцянок Чумака стосувалася роботи Національного антикорупційного бюро. Наприклад, він обіцяв, що зарплати працівників Бюро становитимуть близько 18 тисяч гривень. У підписаному президентом законі про забезпечення діяльності НАБУ передбачено, що найвища зарплата у відомстві складе 60,9 тисячі гривень, найнижча – близько 20,7 тисячі гривень. Крім того, депутат обіцяв, що штат НАБУ складе 700 осіб: «До Антикорупційного бюро входитимуть 700 осіб, центральний офіс буде розташований у Києві, також будуть 7 регіональних офісів». Директор відомства Артем Ситник підтвердив слова Чумака.

Також депутат виконав програмну обіцянку домогтись ухвалення законопроекту про відкритий доступ до майнових реєстрів. У підсумку Чумак виступив одним зі співавторів законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції», який передбачає, що персональні дані всіх реєстрів рухомого та нерухомого майна перебуватимуть у відкритому доступі. Рада схвалила цей документ, Чумак також виступив «за».

Ще 11 обіцянок у народного депутата залишаються в процесі виконання. Наприкінці травня Чумак пообіцяв балотуватися на посаду президента України. Однак пообіцяв зняти свою кандидатуру на виборах на користь Анатолія Гриценка, якщо той матиме перевагу під час опитування екзит-полів.

Чумак також обіцяв підтримувати зняття депутатської недоторканності з будь-якого парламентаря. Поки він із цією обіцянкою справляється. У березні депутат підтримав постанову про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Євгена Бакуліна. Аналогічні постанови він підтримав щодо Надії Савченко.

Чумак також виступає за скасування свята 8 березня й пообіцяв проголосувати за відповідний законопроект. «Знаєте, в нас якось занадто багато свят, ми надто багато відпочиваємо», – пояснив він свою позицію.

У перспективі нардеп ще обіцяв підтримати запровадження візового режиму з Росією й надання українцям зброї.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: