Коли скасують депутатську недоторканність і чого чекати від АП

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Висновок Конституційного суду – це складова процедури щодо конституційних змін. Саме скасування недоторканності навряд чи матиме якісь політичні наслідки в плані тиску на депутатський корпус з боку АП, тому тут боятись особливо нічого.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи рішення КС, який схвалив президентську версію законопроекту щодо скасування депутатської недоторканності в Раді.

«Як показав досвід останніх рішень ВР, не є проблемою позбавити нардепа імунітету. Якби АП мала за мету переслідувати депутатів, то вона й так могла б це робити. Однак це було б випадкове правосуддя й залякувало б інших», – зазначив Дуда.

На його думку, ця ініціатива президента йде в руслі розвитку політичної культури всіх українських виборців.

Це не ініціатива суто президента, а те, що повністю підтримується українським суспільством, додав він.

«Навряд чи скасування недоторканності буде для АП важелем впливу на депутатів. Важелі й так є. За бажання їх можна застосовувати, якщо пануватиме давня радянська політична культура. Проте все показує, що ми нарешті відходимо від цієї культури – легітимізації вибіркового правосуддя. Тому тут немає загроз, навпаки – виконання виборчих обіцянок», – уточнив політолог.

Для скасування недоторканності потрібні 300 голосів, нагадав експерт. Очевидно, що президент переконуватиме парламент проголосувати.

Далі вже питання до парламенту, підкреслив він.

Депутатам, які не голосуватимуть, доведеться пояснювати виборцям, чому вони не підтримують цю норму. Тим більше сьогодні в Раді фактично немає фракцій, політиків, які б перед виборами не підтримували цю норму.

За його словами, депутатський законопроект пропонує скасування імунітету з 2018 року, а президентський – із 2020-го.

«Це зроблено для того, щоб це скликання не було зацікавлене й не блокувало ухвалення закону. Депутати ухвалюватимуть це рішення не для себе, а для наступного скликання. Це такий прийом, причому в сучасних політичних реаліях доволі виправданий. У парламенті об’єктивно менш зацікавлені сьогодні в тому, щоб саме їм скасовувати недоторканність. Особливо проти саме ті, хто пройшов за мажоритарними округами. Для мажоритирників це була складова їхньої мотивації балотування до ВР, що є недешевим задоволенням», – пояснив експерт.

Він припустив, що це буде нелегке ухвалення закону.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Мотивація голосування – виключно до виборів. Законопроект так скомпонований, що він лише для цього скликання, тому він має бути проголосований саме цим скликанням. Наступне скликання вже починатиме все з початку», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, зняти депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: