В Україні відзначають день літнього сонцестояння

Читать на русском
21 червня -  день літнього сонцестояння або літнє рівнодення. Його ще називають сонцеворотом.

У четвер, 21 червня, день літнього сонцестояння або літнє рівнодення. День сонцестояння ще називають сонцеворотом.

Як пише «Слово і Діло» - це день початку літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.

Вихідні в червні: скільки відпочиватимуть українціУ червні буде 10 святкових і вихідних днів. День Конституції припадає на четвер, тому українці не працюватимуть з 28 червня по 1 липня.

Літнє сонцестояння відбувається в той момент, коли нахил осі обертання Землі в напрямку на Сонце приймає найменше значення.

Залежно від зсуву календаря, літнє сонцестояння відбувається 20 або 21 червня в Північній півкулі і 21 або 22 грудня в Південній півкулі (день зимового сонцестояння).

У 2018 році в Україні воно відбудеться 21 червня о 13.07 за київським часом. Тривалість найдовшого дня становить 17 годин і 33 хвилини.

У давні часи святкування літнього сонцестояння супроводжувалося розведенням ритуальних багать і плетінням вінків. А традиція стрибати через вогонь збереглася до наших днів.

Це свято має безліч назв в народі: Івана Купала, Іван-травник, Ярилин день, Сонцекрес, Духів день, Свято Роси - це все назви дня літнього сонцестояння в різні часи у різних народів.

А в деяких країнах, наприклад у Фінляндії і Швеції, день літнього сонцестояння навіть є вихідним днем і національним святом.

З прийняттям християнства язичницьке свято Купала не зникло з слов'янської культури, а перетворився в день Іоанна Хрестителя, який за старим стилем припадав на 24 червня. Але після переходу на григоріанський календар, день Іоанна Хрестителя змістився на 7 липня.

Цікаві факти про день сонцестояння:

  • Згідно з Книгою Рекордів Гіннеса найбільше багаття розпалили на день літнього сонцестояння в 2010 році в Норвегії. Висота полум'я досягла 40,5 метрів.

  • Саме на день сонцестояння Галілей відрікся від свого твердження, що земля обертається навколо Сонця.

  • У цей же день через 42 роки була заснована обсерваторія в Грінвічі.

  • Точної дати дня сонцестояння так і немає. Календар не може точно відобразити обертання Землі.

Нагадаємо, соціологи з'ясували, де будуть відпочивати українці в 2018 році.

Також «Слово і Діло» писало, які обіцянки повинні виконати влітку нардепи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: