Чи чекати українцям стрибка цін на бензин влітку?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Ціни на паливо залежатимуть від того, як змінюватимуться ціни на нафтопродукти. В принципі, за останній місяць ціни на АЗС і так уже зросли.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи коливання котирувань нафти та впливу на ринок палива в Україні.

«Поки що потенціалу для подальшого зростання за поточних цін немає. Якщо ціни зростатимуть і далі, тоді потенціал для зростання з'явиться. При цьому в нас частка бензину в загальному обсязі автомобілів скорочується, а газу – зростає. Люди переходять на цей вид пального», – зазначив Марунич.

Він припустив, що якщо ситуація буде нестабільною, то процес переходу на газ із бензину триватиме.

«Якими темпами – інше питання. Але кілька відсотків на рік переходять з одного виду палива на інший», – додав фахівець.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

«Ціни на бензин формуються за таким самим принципом, як і на природний газ, оскільки в нас висока залежність від імпорту. Газ імпортували, розмитнили, помножили на поточний курс і продали. У нас просто податки нижчі, ніж у країнах Євросоюзу. Були б такі податки, бензин би коштував, наприклад, як у Греції чи Італії», – пояснив Марунич.

На його думку, поки що приводів для різкого зростання цін на бензин немає, тому що велика частина АЗС протягом останнього місяця й так підвищила ціни.

Експерт уточнив, що зараз ми повернулися до показників, які були приблизно на початку весни.

За його словами, потенціал для зростання цін у найближчі місяці вичерпаний.

«Хіба що почнеться якась серйозна війна в якомусь нафтовидобувному регіоні або буде якесь загострення конфлікту. Поки таких передумов немає. Тому ціни на бензин будуть відносно стабільними протягом літа. Якихось різких коливань не буде. Стабільно буде й із газом», – резюмував Дмитро Марунич.

Раніше повідомлялося, що ціна нафти Brent піднялася вище за 74 долари за барель.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: