Франція готова виділити гроші на сонячну електростанцію в зоні ЧАЕС

Читать на русском
Загальна вартість проекту оцінюється в 1 млрд євро, і представники Engie на останньому засіданні Ради інвесторів при президенті України заявили про свою готовність надати цю суму.

Французька компанія Engie готова інвестувати мільярд євро в сонячну електростанцію в Чорнобильській зоні.

Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак в ефірі 112 Україна, пише «Слово і Діло».

За його словами, представники компанії зацікавилися проектом ще декілька років тому.

«Два роки тому я звернувся з пропозицією до світу, що Україна готова на території Чорнобильської станції запропонувати мережі, трансформатори, людей, які там залишилися працювати, можливості для інвестування у відновлювану енергетику. Наприклад, в сонячну. Ця новина була слабо сприйнята українським медіа, але вона протягом першого місяця облетіла сторінки таких видань, як The Guardian, Deutsche Welle, Bloomberg та ін. Насправді ми отримали шалений інтерес. Після цього французький уряд інвестувало 250 тис. Євро в дослідження, яке вони провели на наше прохання, можливості реалізації такого проекту, і у нас сьогодні є техніко-економічне обґрунтування, що цей проект можливий величиною в 1,2 ГВт. Для того, щоб порівняти цю величину, це розмір одного енергоблоку на колишньої Чорнобильської АЕС», - розповів міністр.

Загальна вартість проекту оцінюється в 1 млрд євро, і представники Engie на останньому засіданні Ради інвесторів при президенті України заявили про свою готовність надати цю суму.

«Моя ідея, як міністра екології, який її запропонував, будівництво сонячних станцій в Чорнобильській зоні, ми цей 1,2 ГВт повинні поділити на 10 черг і запропонувати інвесторам, щоб вони прийшли і почали будувати буквально вже сьогодні. Я думаю, оскільки французи заявили про це на Раді інвесторів, то це вкрай серйозна заява і це означає, що вони вже готові будувати. Мені відомо, що вони звернулися з листом до уряду, але оскільки це не є компетенцією тільки Міністерства екології, це повинно бути на вищому політичному рівні. Інвестиція французького уряду величиною в 1 млрд євро в Україні - я думаю, це пропорційно двом танковим батальйонам умовних військ НАТО, які геополітично захищали б Україну. Маю велику надію, що ми будемо акселерувати цей проект», - резюмував Семерак.

Нагадаємо, СБУ передала ЮНЕСКО розсекречені документи про ЧАЕС.

Також повідомлялося, що в зоні відчуження ЧАЕС почали будувати сховище.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: