У зоні ЧАЕС запустять сонячну електростанцію

Читать на русском
На території Чорнобильської АЕС запланований запуск першої в Україні сонячної електростанції.

На території Чорнобильської АЕС запланований запуск першої в Україні сонячної електростанції.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на AFP.

Нова електростанція потужністю 1 мегават розташована лише за сто метрів від нового «саркофага» – гігантського металевого купола.

«Ця сонячна електростанція може задовольнити потреби селища середнього розміру», або близько 2000 квартир», – сказав у інтерв'ю голова українсько-німецької компанії Solar Chernobyl Євген Варягін.

За його словами, сонячна установка має запрацювати протягом декількох тижнів.

Компанія витратила мільйон євро на встановлення 3800 фотоелектричних панелей, розміщених на площі 1,6 гектара, й сподівається, що інвестиції окупляться протягом семи років.

«Кількість сонячного світла тут така ж, як і на півдні Німеччини», – говорить Варягін.

Україна, яка припинила закупівлі природного газу в Росії, прагне використовувати потенціал Чорнобильської зони відчуження, яка оточує атомну електростанцію та є непридатною до сільського господарства.

Встановлення величезного купола над руїнами пошкодженого реактора трохи більш ніж рік тому дозволила реалізувати проект сонячної електростанції. В результаті радіація поблизу заводу впала до 10% від попередніх рівнів, згідно з офіційними даними.

Проте запобіжні заходи, як і раніше, необхідні: сонячні панелі закріплені на бетонних блоках, а не розміщені на землі. Ґрунт залишається забрудненим, пояснює Варягін.

«Ми не можемо бурити або копати тут через суворі правила безпеки», – говорить він.

Минулого року консорціум завершив будівництво сонячної електростанції потужністю 4,2 мегавата в радіаційній зоні в сусідній Білорусі, неподалік Чорнобиля.

Влада України запропонувала інвесторам майже 2500 гектарів (25 квадратних кілометрів) для потенційного будівництва сонячних електростанцій у Чорнобилі.

«Київ отримав близько 60 пропозицій від іноземних компаній, у тому числі американських, китайських, данських і французьких, які розглядають можливість участі в майбутніх сонячних розробках у цьому районі», – повідомляє прес-секретар Державного агентства з управління зоною відчуження Олена Ковальчук.

Інвесторів приваблює «зелений тариф», який «перевищує в середньому на 50 відсотків європейські тарифи», – сказав Олександр Харченко, виконавчий директор Дослідницького центру енергетичної промисловості.

Сонячна і вітрова енергетика: реальна альтернатива чи порожні обіцянки політиків?Зібрали для вас обіцянки політиків щодо розвитку альтернативної енергетики. Хто з них справді цього прагне, а хто лише піариться – в нашому огляді.

Він додав, що дешева земля та близькість енергетичних мереж роблять Чорнобиль особливо привабливим, хоча західні інвестори не поспішають – існують проблеми з безпекою, а також із бюрократією й корупцією.

Нагадаємо, сонячні електростанції в Україні хочуть будувати дві китайські компанії, а литовська компанія планує заснувати підприємство з виробництва сонячних модулів на Херсонщині.

Також Литва готова виробляти сонячні батареї в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: