Високі зарплати і виплата боргів: що політики обіцяють медикам

Читать на русском
День медика відзначають 17 червня в Україні. Слово і Діло зібрало з цього приводу обіцянки політиків лікарям.
Слово і Діло

Професія лікаря в будь-якій країні вважається однією з найбільш престижних. Людина, яка піклується про здоров'я інших і рятує життя, має отримувати відповідну високу зарплату й комфортні умови роботи. В Україні все трохи інакше: зарплату лікаря високою ніяк не назвеш, на лікарні та поліклініки, в яких доводиться працювати, іноді страшно дивитися.

У неділю, 17 червня, в країні відзначається День медичного працівника. У численних привітаннях політиків знову будуть обіцянки підвищити зарплату, завершити медичну реформу тощо. Добре, якщо половина цих запевнень буде втілена в життя. «Слово і Діло» аналізувало сьогодні, як чиновники та депутати виконують свої обіцянки перед медиками.

Підвищення престижності професії

Нардеп Дмитро Святаш у передвиборчій програмі заявляв, що доб'ється підвищення престижності праці в медицині шляхом поетапного підвищення зарплати. Святаш поки не сильно старався, щоб виконати цю обіцянку. Коли парламент ухвалював законопроект щодо медичної реформи, який передбачає, зокрема, підвищення зарплати лікарям, його на голосуванні не було.

За цей законопроект не голосував також Віталій Барвіненко. Хоча в своїй програмі він також обіцяв домогтися підвищення статусу працівників системи медицини. У нардепів залишилося не так багато часу, щоб виконати свою обіцянку.

Не поспішає зі своєю обіцянкою й Костянтин Павлов: він хотів підвищити надбавки за престижність лікарської праці до 100%. Поки нічого для цього не зробив.

Ліквідація заборгованості із зарплати

Борги із зарплати бюджетникам, зокрема лікарям, поширена проблема в регіонах. Минулого року з цим не впорався голова Івано-Франківської обласної адміністрації Олег Гончарук. У червні він заявив, що затримка зарплати медикам і вчителям не перевищить одного місяця. Однак на початку вересня в ОДА «Слову і Ділу» повідомили, що через відсутність фінансування за останні два місяці зарплату працівники установ охорони здоров'я так і не отримали. Останні виплати були лише за червень. Тож, незважаючи на обіцянку Гончарука, лікарі свою зарплату чекали майже два місяці.

Минулого року також були проблеми з виплатами лікарям у Тернополі. «Дуже розраховуємо на те, що все-таки держава згадає про медиків і зможе виділити кошти. Вони в бюджеті державному є для заробітної плати лікарям. Якщо ж вони цього зробити не зможуть, тоді ми знайдемо можливість, підемо на те, що візьмемо кошти з міського бюджету й профінансуємо зарплату лікарів, тому що це такі ж тернопольці, які мають право отримати гроші за свою роботу», – обіцяв мер Сергій Надал. За підсумками року стало відомо, що з міського бюджету на зарплати лікарям було виділено 19 мільйонів 813,7 тисячі гривень.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко та виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун також обіцяли, що заборгованість із заробітної плати медпрацівникам буде погашена до кінця 2017-го. «Уряд бере на себе зобов'язання, що всі борги з виплати заробітної плати будуть погашені й до кінця року всі необхідні засоби для своєчасної зарплат медичним працівникам будуть виділені в повному обсязі», – запевнив Розенко. Чиновники зі своєю обіцянкою впоралися: в МОЗ повідомили, що для погашення боргів між місцевими бюджетами Кабмін додатково розподілив майже 1,9 мільярда гривень. Віце-прем'єр відзвітував, що 2017 рік уперше за останній час вдалося завершити без боргів із зарплати в бюджетній сфері.

Підвищення зарплат лікарям

Підвищення зарплат для будь-якої категорії бюджетників (не лише лікарів) – благодатний ґрунт для піару політиків. Багато таких обіцянок були зафіксовані в передвиборчих програмах народних депутатів. Наприклад, Віктор Боднар заявив, що сприятиме збільшенню заробітної плати лікарів до рівня стандартів Європейського Союзу. При цьому на голосуванні за законопроект щодо медичної реформи, який передбачав підвищення зарплат медикам (щоправда, не до рівня ЄС), депутата не було.

А Максим Микитась, який просто обіцяв підвищення заробітної плати медикам, цей законопроект підтримав.

Перед виборами 2014 року Юрій Бойко заявляв, що після проходження до Ради «Опозиційний блок» встановить гідну зарплату медичним працівникам. «Потрібно приділити достатню увагу кадровій політиці в медичній сфері, підготовці відповідних фахівців, у тому числі для роботи на сучасному обладнанні. Також слід встановити гідну зарплату медичним працівникам, адже більшість із них отримуюьб трохи більш ніж 2 тисяч гривень», – розповідав Бойко.

Поки «Опоблок» не сильно успішно йде до цієї мети: фракція виступила проти законопроекту «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», не голосували вони також за відповідні зміни до Бюджетного кодексу.

Володимир Арешонков обіцяв перед виборами відстоювати гідний рівень зарплат медичних працівників. Проект державного бюджету-2017, в якому було закладене підвищення зарплат на третину, він підтримав, а за медичну реформу не голосував.

Житло, кредити та захист прав

Нардеп Сергій Каплін минулого року пообіцяв створювати в регіонах штаби для захисту прав працівників медичної галузі. Нічого про такі штаби нам ще невідомо.

Костянтин Іщейкін у своїй програмі обіцяв, що пільгові кредити для лікарів на будівництво житла стануть реальністю. Також поки незрозуміло, як депутат виконує свою обіцянку.

Голова Тернопільської обласної адміністрації Степан Барна в березні дав дуже конкретну обіцянку – забезпечити житлом 35 лікарів. «Плануємо провести реконструкцію в 74 амбулаторіях, закупити обладнання на загальну суму 80 мільйонів гривень, 134 автомобілі для первинної допомоги й забезпечити житлом 35 лікарів. Це наше пріоритетне завдання», – заявив чиновник.

Нагадаємо, більш ніж 8 мільйонів українців уже обрали свого лікаря.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: