У якому випадку Путін може погодитися на звільнення Сенцова?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Уже кілька років світ просить звільнити заручників, лунають заклики, але все даремно. На жест доброї волі від Путіна сподіватися не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи звернення 38 країн, які закликали генсека ООН сприяти звільненню Олега Сенцова.

«На Путіна в більш серйозних питаннях навіть санкції не завжди діють, тим більше якісь заклики, навіть враховуючи голодування. Якщо кожен ув’язнений голодуватиме, то через це доведеться всіх відпускати? Ні, тих, хто голодує, починають годувати примусово. Тому голодування – також не те, що змусить Путіна якимось чимось відреагувати», – зазначив Воля.

Було чимало випадків, коли ув’язнені голодували, але тим не менш їх просто примусово годували, додав він.

«У випадку із Сенцовим практику тюремної системи не змінюватимуть. Почнуть примусово годувати. Заклики тут не діють – ані 38 країн, ані більшої кількості. До цього заклики не діяли на Путіна й зараз нічого не зміниться. Це просто символічний жест, нагадування з боку західних країн у зв’язку з тим, що йде ЧС», – уточнив експерт.

На його думку, у випадку з Путіним та звільненням Сенцова є лише один варіант, на який погодиться керівництво Кремля, – обмін.

Він підкреслив, що Путін не піде на звільнення, яке виглядатиме як одностороння поступка з його боку.

Політолог не виключив, що вплинути на Путіна в цьому питанні також може Медведчук, але це все одно односторонніх дій ніхто не чинитиме.

«Якщо Сенцова й звільнять, то за обміном. Дискутують щодо Вишинського. Однак поки що, судячи з коментарів Путіна, в розумінні керівництва РФ це різні ситуації з точки зору права. Хочане виключено, що все ж знайдуть якийсь варіант обміну», – резюмував Володимир Воля.

Напередодні Європарламент ухвалив резолюцію щодо звільнення ув'язненого в Росії українця Олега Сенцова.

Міністр юстиції Павло Петренко пообіцяв на початку 2018 року подати міждержавний позов проти Росії щодо українських політв’язнів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: