У Нацбанку заявили, що фінансове становище людей поліпшилося

Читать на русском
У Нацбанку повідомили про зменшення співвідношення кредитів до депозитів, що свідчить про поліпшення фінансового стану українців.

У Нацбанку повідомили про зменшення співвідношення кредитів до депозитів, що свідчить про поліпшення фінансового стану українців.

Про це йдеться в звіті НБУ про фінансову стабільність, передає «Слово і Діло».

Чи може НБУ управляти коливаннями курсу валют?Голова Національного банку Яків Смолій заявив, що НБУ відмовився від фіксованого валютного курсу, він визначається ринком.

«Поліпшення фінансового стану домогосподарств збільшило їхню вагу як нетто-кредитора банків. У 2017 році обсяг припливу коштів населення в платоспроможні банки склав 42 мільярди, з яких 38 мільярдів – у гривні. Це більше, ніж приріст роздрібних гривневих кредитів – 29 мільярдів гривень», – ідеться в звіті.

Таким чином, за минулий рік співвідношення кредитів до депозитів населення зменшилося на 1,5 п. п. – до 35,2%, сукупне боргове навантаження домогосподарств скоротилося з 11% річного доходу до 10%.

«минулого року фінансове становище населення покращилося, номінальні доходи всіх децильних груп домогосподарств, розподілених за рівнем доходу, росли швидше, ніж витрати. Але це збільшення не рівномірне: що вищий дохід групи, то швидше він зростав і був нижчим темп приросту її поточних витрат», – заявили в НБУ.

Поступове поліпшення фінансового стану населення підтверджують і результати щомісячних опитувань компанії GfK Україна, проведених у січні-березні.

«У першому кварталі 2018 року частка громадян, які вважали свій дохід низьким, становила 43%. Це значно менше, ніж максимальні 54%, зафіксовані в III кварталі 2015 року. Втім, частка осіб, які мають можливість економити, не обмежуючи споживання, залишається низькою – 17%. Це помітно нижче, ніж у I кварталі 2014 року (27%)», – відзначили в Нацбанку.

Частка респондентів, що мають строкові депозити або планують внески, становила лише 4%.

Раніше НБУ спростив операції з обміну валют.

Також нагадаємо, що військових звільнили від сплати відсотків за кредитами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: