У НБУ підрахували, скільки боргів потрібно виплатити до кінця року

Читать на русском
До кінця року Україні необхідно буде виплатити близько 2 мільярдів доларів зовнішніх боргів.

До кінця року Україні необхідно буде виплатити близько 2 мільярдів доларів зовнішніх боргів.

Про це повідомив заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб, передає «Слово і Діло».

Чому в Україні не кредитують бізнес?Нацбанк не має наміру пом'якшувати монетарну політику без відчутного зниження інфляції та не має наміру знижувати облікову ставку. Про вплив на економіку розповіли експерти.

«До кінця року Україні треба виплатити близько 2 млрд зовнішніх боргів, якщо не брати до уваги внутрішні валютні облігації. Великий платіж - це по євробондах 1 вересня. Крім того, поточні погашення кредиту МВФ. Перебування України в програмі МВФ буде допомагати безболісно рефінансувати ці борги», - сказав Сологуб.

Він уточнив, що відсутність фінансування з боку МВФ, не означає, що Україна повністю втрачає доступ до ринкового фінансування.

«У сценарії програми з МВФ прибутковість українських цінних паперів піде вниз, в сценарії без програми МВФ ця прибутковість при випуску піде вгору», - зазначив Сологуб.

За його словами, перебування України в програмі МВФ означає також отримання коштів інших міжнародних партнерів і говорить про те, що Україна може мати доступ до ринку не один раз, а один-два випуски.

«Щодо ситуації без МВФ, то на мою думку, обсяг і кількість виходів на ринок буде дуже обмеженим», - уточнив фахівець.

Також в Нацбанку вважають, що до завершення поточної програми МВФ Україні треба отримати два транші для того, щоб забезпечити економічну і фінансову стабільність.

«Якщо Україна отримає ще два транші до завершення програми МВФ, то коротко-і середньострокові ризики для макроекономічної і фінансової стабільності зведуться до мінімуму», - відзначили в НБУ.

Також в НБУ розповіли, що визначає курс гривні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: