Чи може НБУ управляти коливаннями курсу валют?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

НБУ – найбільший оператор валютного ринку, він може виходити з валютними інтервенціями, щоб коригувати курс.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Євген Невмержицький, оцінюючи заяву Якова Смолія про те, що НБУ відмовився від фіксованого валютного курсу.

«НБУ може скуповувати валюту й таким чином регулювати курс. Це ринкові методи впливу на курс. Таким самим чином НБУ збирає обов'язковий продаж через міжбанківську валютну біржу. Половина валюти, яку отримують експортери, автоматично продається. Безумовно, це впливає на зміцнення курсу», – зазначив Невмержицький.

Можна сказати, що курс гривні перебуває в руках НБУ практично на сто відсотків, додав він.

Чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнериПрофільний комітет Верховної Ради схвалив кандидатуру доларового мільйонера Якова Смолія на посаду голови Нацбанку України. Слово і Діло вивчило, з ким, де й скільки заробив наступник Гонтаревої.

«НБУ може або інтервенціями або скупками коригувати курс таким чином, як вважатиме за потрібне, залежно від політичного порядку або інших причин», – уточнив економіст.

За його словами, заяви про те, що НБУ не впливає на курс, не відповідають дійсності.

Зараз курс перебуває на стабільній позначці, але різкі коливання курсу так само може контролювати НБУ, підкреслив експерт.

«Зараз досягнута фактична стабільність курсу, що, звичайно ж, позитивно впливає на економіку. Перш за все це наслідок політики НБУ», – пояснив він.

«Говорити про те, що стабільність забезпечена зараз за рахунок ринкових механізмів, що це виключно високий експорт, не доводиться. Експорт кардинально не збільшився. Хоча Україна й збільшила кількість експорту до Європи, це збільшення є незначним. Перш за все зміцнення курсу, як і стрибки, – це політика НБУ», – резюмував Євген Невмержицький.

За даними «Слова і Діла», в досьє голови Нацбанку поки лише 3 обіцянки, які мають статус «у процесі».

Чим володіє Смолій і хто є його бізнес-партнерами – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: