Підсумки засідання в Мінську: Росія відкинула пропозиції про «режим тиші»

Читать на русском
Російська сторона «категорично не сприйняла» позицію і пропозиції України на засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську в середу 13 червня.

Російська сторона «категорично не сприйняла» позицію і пропозиції України на засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську в середу 13 червня - зокрема, повне виконання блоку питань із безпеки відповідно до Мінських угод для встановлення повноцінного миру на Донбасі.

Про це повідомила у своєму Facebook Дарина Оліфер, прес-секретар екс-президента Леоніда Кучми - представника від України в ТКГ, пише «Слово і Діло».

Меморандум проти РФ у суді ООН: чи вдасться домогтися компенсації за Крим і Донбас?12 червня Україна передала до Міжнародного суду ООН меморандум про порушення РФ Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

За словами Оліфер, мова йде перш за все про припинення вогню; відвід важких озброєнь; створення в районі населених пунктів Кальміуське, Кумачове, Новоазовськ і Саханка ділянки, вільних від важкого озброєння; про всебічний доступ спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включаючи непідконтрольні Україні ділянки російсько-українського кордону.

Передбачалося також створення зон безпеки вздовж неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону і дотримання лінії розмежування, встановленої меморандумом від 19 вересня 2014 року.

«Всі ці питання були внесені українською стороною як пропозиції для настання стійкого і реального режиму тиші. Однак вони категорично не були сприйняті в першу чергу російською стороною», - підкреслила Оліфер.

При цьому прес-секретар Кучми зазначила, що розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської може статися за умови дотримання з боку представників окремих районів Луганської області семиденного періоду тиші. Але разом з цим спостерігається військова активність на ділянках, де раніше мало відбутися розведення озброєння - в районі Золотого і Петровського.

«Так, в районі Золотого незаконні збройні формування ОРДЛО проводять мінування, встановили зенітну установку; в районі Петровського обладнані укріплені кулемети і мінометні позиції, звідси Збройні сили України були обстріляні зі стрілецької зброї і гранатометів», - підкреслила Оліфер.

Раніше Україна застерегла Росію від «виборів» в ОРДЛО.

Також нагадаємо, що на Донбасі бойовики не пускають експертів на небезпечні об'єкти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: