Геращенко повідомила про результати чергового засідання ТКГ

Читать на русском
Україна на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську заявила про готовність обміняти 23 росіян на своїх політв'язнів в РФ.

Україна на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську заявила про готовність обміняти 23 росіян на своїх політв'язнів у РФ.

Про це написала перший заступник голови Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Під час засідання гуманітарної групи і на ТКГ в Мінську українська сторона висловила позицію щодо готовності передати РФ 23 росіян, які перебувають в українських в'язницях за злочини проти суверенітету і територіальної цілісності України, за злочини, пов'язані з війною, в обмін на українських політв'язнів, котрі утримуються в в'язницях РФ. Тепер ми очікуємо реакції і відповіді російської сторони на ці ініціативи», - написала вона.

Також Геращенко повідомила, що ключовими питаннями в Мінську на сьогоднішній зустрічі були питання безпеки, щоденного порушення іншою стороною пасхального перемир'я і нового етапу звільнення заручників.

Звільнення заручників на Донбасі: хто відповідає та як регулюється процесПетро Порошенко запевнив, що докладе максимум зусиль, щоб звільнити всіх заручників, захоплених на Донбасі. Як законодавчо регулюється та кому офіційно довірена ця місія, міркували експерти.

«Звичайно, ми піднімали питання і звільнення бранців, які в тюрмах РФ, і з окупованих територій. Тут ми готові до найширшого здорового компромісу, за винятком неприйнятних позицій, наприклад звільнення «беркутівців» і т.д.», - написала вона.

Також обговорювалися питання реконструкції мосту в Станиці Луганській.

«Також піднімалися питання щодо мосту в Станиці Луганській, ми виступаємо за якнайшвидшу реконструкцію моста за підтримки МКЧХ. При цьому об'єкт повинен відповідати всім характеристикам, узгодженим з українськими компетентними службами та відомствами», - зазначила перший заступник голови Верховної Ради.

Геращенко повідомила також про обговорення питання зниклих громадян, зазначивши, що Росія демонструє повне небажання займатися цією проблемою.

«Торкнулася питання зниклих безвісти, створення механізму участі МКЧХ і РФ для активізації пошуку людей. На жаль, інша сторона - РФ та їхні сателіти - займають в цьому питанні деструктивну позицію і не згодні на участь російських експертів і представників у такому механізмі... Мені прикро, що російська сторона поки що демонструє повне небажання займатися і своїми зниклими громадянами, тому працюємо далі, щоб просунутися в цьому питанні», - зазначила Геращенко.

Наступна зустріч в Мінську відбудеться через два тижні.

Раніше стало відомо, що в Мінську домовилися відновити мобільний зв'язок на Донбасі.

Нагадаємо, Червоний Хрест направив на Донбас більше 200 тонн гумдопомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: