Чому в Україні не кредитують бізнес?

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Україна в плані розмірів свого бюджету є досить невеликою країною, але свій потенціал ми не використовуємо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Євген Невмержицький, оцінюючи політику НБУ та заяву про те, що зниження облікової ставки цього року є малоймовірним.

«Те, що країна не використовує свій потенціал, є політикою Нацбанку та держави загалом. Облікова ставка на рівні 17% – це, образно кажучи, гачок бідності. Відсоткова ставка в країні має бути низькою», – зазначив Невмержицький.

Зокрема, йдеться про те, що доступ до кредитів має бути простим, так працюють у всіх розвинених країнах, додав він.

«Коли ставка досягає від'ємного значення, це означає, що є надлишок коштів у країні, їх нікуди вкладати, й Нацбанк готовий платити комерційним банкам за те, що вони беруть гроші й вкладають. У підсумку завдяки стабільності капітал воліє перебувати в таких країнах, як Швейцарія», – пояснив економіст.

Він навів приклад, що в Китаї рівень облікової ставки близько 2,5%, це в них вважається дуже жорсткою монетарною політикою, а в нас – 17%.

Це ознака бідності й політика, яка шкодить економічній безпеці нашої держави, підкреслив експерт.

«Чому НБУ так робить, незрозуміло, але це зашморг для нашої економіки. Тому що банкам, навіть якщо вони мають кошти для кредитування економіки, невигідно кредитувати бізнес, а кредитування бізнесу – це нормальне існування економіки», – уточнив фахівець.

Але бізнес кредитувати в нас не хочуть. Краще купувати ОБВГЗ або тримати гроші в банку й отримувати свої відсотки, акцентував він.

«У нас штучно створені умови, які гальмують розвиток економіки», – резюмував Євген Невмержицький.

Як повідомили в НБУ, регулятор не має наміру пом'якшувати монетарну політику без відчутного зниження інфляції.

Додамо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана запровадити механізми страхування ризиків інвесторів, у тому числі іноземних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: