Річниця безвізу з ЄС: що тепер обіцяють політики

Читать на русском
Рік тому набув чинності безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом. Цим скористалися вже 555 тисяч осіб.
Слово і Діло

Рівно рік тому українці отримали можливість подорожувати до країн Європейського Союзу (крім Британії та Ірландії, але також до Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії) без віз. За рік цим скористалися 555 тисяч громадян України. Також 44 тисячі українців із різних причин до ЄС не пустили. Кілька років обіцянка безвізу з Європою була лейтмотивом будь-якого виступу президента України Петра Порошенка та міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Тепер мета досягнута, й обіцянки безвізового режиму з іншими країнами політики дають рідко. «Слово і Діло» сьогодні вирішило їх зібрати.

Минулого року Порошенко та Клімкін обіцяли, що найближчим часом українці зможуть їздити без віз до понад 100 країн світу. Цифра не така вже й захмарна: станом на середину квітня громадяни України можуть без віз відвідувати 85 країн, а за наявності дипломатичного паспорта – 101 країну.

Також у вересні президент заявив, що ветуватиме ініціативи, які ставлять під загрозу безвізовий режим з Євросоюзом. «Хочу застерегти окремих народних обранців від намірів ревізувати ті закони, які стали основою для ухвалення нашими партнерами рішення про надання безвізового режиму. Чи то спроби скасувати або зробити непублічним електронне декларування, спроби підчистити антидискримінаційні поправки до Трудового кодексу, чи зменшення повноважень НАБУ або НАЗК. Або будь-що інше, що поставить під загрозу безвіз як одне з наших досягнень. Без вагань буду ветувати такі ініціативи», – сказав Порошенко.

Актуальною залишається тема трудової міграції. Для вирішення цієї проблеми народний депутат Максим Бурбак обіцяв ініціювати створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання. За словами лідера «Народного фронту», об'єднання має почати формування законодавчої основи для державної політики в цій сфері. Про створення об'єднання «Зовнішня трудова міграція» спікер парламенту Андрій Парубій заявив 24 травня.

Депутат Ігор Гузь планував створити структуру, яка надаватиме юридичну та організаційну допомогу громадянам України за кордоном. Однак після моніторингу питання надання допомоги українцям за кордоном сам Гузь зробив висновок, що в діяльності такої структури необхідності немає. Всі питання оперативно вирішують консульства України. Таким чином, нардеп свою обіцянку провалив.

Радикальна партія збиралася боротися з нелегалами в Україні. «Ми ініціюємо зміни до міграційного законодавства, щоб протягом 3 днів, а не 60, як зараз, видворяти з України кожного іноземного нелегала, який порушує українську Конституцію й закон. Для мене безпека громадян України понад усе», – заявив лідер фракції Олег Ляшко. Але відповідний законопроект у Раді не з'явився. При цьому сам Ляшко «Слову і Ділу» сказав, що документ був зареєстрований, хоча відомостей про це немає.

Нагадаємо, за минулий рік Україна піднялася відразу на 20 позицій у рейтингу країн, громадяни яких можуть без віз подорожувати до інших держав.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: