Чи може ЄС призупинити безвіз із Україною та чому?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Звичайно, ризики не виключені. В цьому питанні для України є юридичний бік і політичний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, оцінюючи ймовірність припинення безвізового режиму України з ЄС.

«З юридичної точки зору, безвіз для України можуть призупинити в результаті внутрішньої процедури Єврокомісії, якщо одна з держав ЄС або орган Єврокомісії надасть статистику, за якою громадяни України будуть лідерами, наприклад, за порушеннями в плані перетину кордону», – зазначив Кучухідзе.

Однак є ще й політичний аспект, додав він.

«Щодо політичної частини, то якраз як спосіб тиску на владу цей механізм може мати місце. Але потрібно розуміти ще й інший момент. ЄС надав Україні лібералізацію навіть на тих умовах, що Україна не виконала всі їхні вимоги. Тут проблема була закладена від самого початку. Потрібно було розігрувати іншу карту – не давати, щоб виконали, а після того, як надали безвіз, усе й так зрозуміло», – уточнив експерт.

За його словами, ризики є, тому що є юридична основа рішення, яка може спрацювати в будь-який момент.

Скільки іноземців відвідало Україну і куди їздили за кордон українці в 2017 роціУ Держстаті підрахували, скільки іноземців побувало в Україні та чи змогли наші співвітчизники повністю скористатися безвізом у 2017 році.

Наприклад, є проблема з нелегальним працевлаштуванням, звернув увагу фахівець і нагадав, що Польща вже пішла на лібералізацію трудового законодавства саме для представників третіх країн, зокрема українців.

«Якщо країни регулюватимуть це питання, скарг не буде, то орган Єврокомісії, який моніторить ситуацію, не матиме підстав для надання інформації про порушення перебування на території Шенгену. Але якби Польща не пішла на лібералізацію, то вже були б питання. Щодо того, як буде в політичній площині, то це поки взагалі неможливо передбачити», – резюмував Антон Кучухідзе.

Як повідомлялося раніше, Європейський Союз із 2021 року запровадить нову систему контролю на своїх кордонах. Про те, як на нововведення відреагували в суспільстві, – в нашому огляді.

Скільки іноземців відвідало Україну й куди їздили українці в 2017 році – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: