У Держстаті розповіли, на що зросли ціни, а що подешевшало

Читать на русском
За даними статистичного відомства, в травні інфляція в Україні не змінилася, а в річному вимірі сповільнилася до 11,7%.

У травні ціни в Україні не змінилися в порівнянні з квітнем. При цьому інфляція в квітні склала 0,8%, 1,1% в березні, 0,9% в лютому і 1,5% в січні.

Про це свідчать дані Держслужби статистики, пише Слово і Діло

У річному вимірі зростання споживчих цін сповільнилося до 11,7% з 13,1% за підсумками квітня, 13,2% за підсумками березня, 14% - лютого і 14,1%-січень.

Уточнюється, що базова інфляція в травні впала до 0,2% з 0,6% в квітні і 1,4% в березні, в річному вимірі вона склала 9,3%.

Держстат уточнює, що з початку року споживчі ціни в Україні зросли на 4,4%, а базова інфляція склала 3,5%.

Так, в травні в порівнянні з квітнем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,7%.

Чи залежить зростання цін на харчі від подорожчання пальногоАналітики «Слова і Діла» відстежували, чи є взаємозв'язок між подорожчанням бензину і подальшим зростанням цін на основні харчі

«Найбільше (на 9,5% і 7,3%) подешевшали яйця і гречана крупа. На 2,9-0,5% знизилися ціни на овочі, молоко і молочні продукти, цукор, сало, фрукти, рис, олію. У той же час на 0,8-0,5% подорожчали риба та продукти з риби, макаронні вироби, хліб, безалкогольні напої», - повідомляє Держстат.

Також, ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,8%, в т.ч. тютюнові вироби - на 2,4%, алкогольні напої - на 1,0%.

«Зростання тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,1% відбулося головним чином за рахунок підвищення тарифів на водопостачання на 2,2%, каналізацію - на 1,8%, утримання будинків і прибудинкових територій - на 1,2%», - відзначили в Держстаті.

Як відомо, Міжнародний валютний фонд вже переглянув темпи приросту українського ВВП, новий прогноз виявився вельми обнадійливим.

Також Нацбанк зробив прогноз інфляції до 2020 року.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, чи залежить зростання цін на продукти від подорожчання палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: