«Держзрада» Мураєва: депутати звернулися до СБУ – відео

Читать на русском
Фракції БПП і Народного фронту вимагають від СБУ порушити проти позафракційного нардепа Євгена Мураєва кримінальне провадження.

Фракції БПП і «Народного фронту» вимагають від Служби безпеки порушити проти позафракційного нардепа Євгенія Мураєва кримінальне провадження за статтею «Державна зрада».

Відповідну заяву від фракцій із трибуни Верховної Ради 8 червня оголосив народний депутат Сергій Пашинський, пише «Слово і Діло».

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

Нардеп зазначив, що «істота, яка носить мандат депутата Верховної Ради, на прізвище Мураєв, зробила заяву, що з приводу Сенцова не все так просто, ця людина готова на підпали, на підриви й час усе розставить на свої місця».

Пашинський наголосив, що слова «кремлівської пропаганди» повторив депутат Верховної Ради й парламент має відреагувати.

«Я публічно звертаюся до голови СБУ із заявою порушити проти Мураєва кримінальну справу за статтею 111 «Державна зрада», звертаюся до генпрокурора Юрія Луценка порушити проти Мураєва кримінальну справу за статтею 383 «Завідомо неправдиве повідомлення про скоєння злочину», – сказав нардеп.

Нардеп сказав, що Мураєв не зайде до зали ВРУ, поки не принесе публічні вибачення Сенцову.

До заяви долучилася й перший віце-спікер Ірина Геращенко, яка на знак протесту заявила, що не прийме жодного запрошення від студії його каналу, поки Мураєв не вибачиться перед Сенцовим, і закликала інших нардепів долучитися до цього бойкоту.

«Вимагаємо від Мураєва вибачень перед Сенцовим і перед усіма політв’язнями», – сказала Геращенко.

До того народний депутат від «Народного фронту» Андрій Тетерук заявив, що обурений ситуацією в інформпросторі й вимагає від уряду реакції.

«Ми глибоко обурені ситуацією в інформаційному просторі нашої держави, там, де можуть абсолютно вільно українофоби заявляти брехливі заяви Кремля, що нібито український режисер Сенцов є терористом і тим, хто здійснює злочини проти українського народу», – сказав нардеп.

«Ми вимагаємо від вас (прем’єр-міністра Володимира Гройсмана – ред.) віддати відповідним міністерствам вказівки щодо вдосконалення захисту інформаційного простору України від зовнішнього інформаційного впливу», – сказав Тетерук, звертаючись до прем’єра, який був присутній на засіданні Ради.

Що обіцяли зробити політики для звільнення українських політв'язнівПорошенко обіцяв, що Сущенко обов'язково повернеться додому, а Ярош запевнив, що звільнить усіх заручників, захоплених на Донбасі.

«Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має ретельно вивчити це питання і в короткий термін переглянути питання надання ліцензії каналам, які сприяють розповсюдженню брехливої кремлівської пропаганди та українофобських висловів окремих депутатів на кшталт покидька Мураєва», – додав він.

Гройсман відповів, що «згоден з оцінками» Тетерука.

7 червня колишній член Партії регіонів, позафракційний нардеп Євгеній Мураєв, який володіє телеканалом NewsOne, назвав ув’язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова терористом в ефірі «112 Україна».

«Сенцова можна по-різному сприймати. Людина готувала підпали та вибухи: для однієї частини населення він є терористом, для націоналістичної частини він є героєм. І час покаже, хто має рацію», – заявив Мураєв.

Мураев: Всплеск трудоголизма нардепов связан с тем, что мировое терпение лопается112 Украина

Як писало «Слово і Діло», через Мураєва сьогодні, 8 червня, в Раді побилися депутати.

Раніше стало відомо, що після трьох тижнів безстрокового голодування стан незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова стрімко погіршується.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: