Що обіцяли зробити політики для звільнення українських політв'язнів

Читать на русском
Порошенко обіцяв, що Сущенко обов'язково повернеться додому, а Ярош запевнив, що звільнить усіх заручників, захоплених на Донбасі.

Сьогодні Московський міський суд засудив українського кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. Українець був затриманий ФСБ 3 жовтня 2016 року за підозрою в шпигунстві. В останньому слові Сущенко сказав, що свою провину не визнав, судовий процес розцінив як сплановану провокацію російських спецслужб і попросив винести виправдальний вирок.

Водночас український режисер Олег Сенцов, засуджений до 20 років колонії, продовжує голодування з вимогою звільнити з російських в'язниць 64 українських політв'язнів. Про себе він не згадував. Втім, його друг, український активіст Олександр Кольченко також почав голодування з вимогою звільнити Сенцова.

Стало відомо, що наразі українська сторона готова обміняти 23 росіян на чотирьох українців.

Суд Москви озвучив вирок СущенкуМосміськсуд в Росії засудив до 12 років колонії суворого режиму за шпигунство громадянина України Романа Сущенка.

«Ми готові передати 23 росіян, засуджених в Україні за причетність до терористичних актів, підготовку терактів, за злочини проти територіальної цілісності та суверенітету України. Ми готові передати їх Росії заради звільнення Сенцова, Кольченка, Клиха, Гриба», – повідомила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, на що прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що такими питаннями займається робоча група.

Проблема звільнення українських політв'язнів виникла з перших днів окупації Криму та Донбасу. Ми вирішили подивитись, які обіцянки давали наші політики щодо звільнення українців із російських в'язниць.

Коли в Романа Сущенка був день народження, 8 лютого 2017 року, президент України Петро Порошенко зустрівся з його сім'єю й пообіцяв, що доб'ється звільнення журналіста. Президент вручив сину Сущенка наручний годинник й попросив хлопчика зберегти його для того, щоб потім передати батькові, коли той повернеться додому. Петро Порошенко зазначив, що і він як президент, і Міністерство закордонних справ за його дорученням роблять усе можливе для якнайшвидшого повернення Романа Сущенка в Україну.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що журналіст Сущенко повернеться додомуСказано 8 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Раніше президент провалив обіцянку звільнити 500 українських заручників у вересні 2014 року. Однак до вказаного терміну (19 вересня 2014 року) з полону терористів були звільнені близько 20% військових і цивільних заручників, що склало 200-250 осіб.

Також Порошенко запевнив, що він докладе максимум зусиль, щоб звільнити всіх заручників, захоплених на Донбасі. У 2016 році Президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування українців Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка. Також до країни повернулася Надія Савченко, а українців Володимира Жемчугова та Юрія Супруна звільнили з полону.

Великий обмін заручниками відбувся на Донбасі 27 грудня 2017 року. На українську територію повернулися 74 заручники. Своєю чергою Україна передала сепаратистам 233 особи. Тоді голова СБУ Василь Грицак заявив, що в ОРДЛО ще залишалися 103 українських заручники.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 8 серпня 2014 року пообіцяв визволити з полону 5 військових, які перебувають у полоні РФ. Нагадаємо, понад 300 солдатів 72-ї механізованої бригади змушені були відступити на територію РФ, оскільки в них закінчилися боєприпаси та була пошкоджена військова техніка.

«Наш консул у Ростові-на-Дону повідомляє: в Україну повернулися 48 солдатів. На території РФ залишилися ще 5. Витягнемо й їх», – пообіцяв Клімкін. Через два дні представник Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що російська сторона передала українським прикордонникам п'ятьох військовослужбовців 72-ї бригади, які незаконно утримувалися на території Російської Федерації.

Народний депутат Дмитро Ярош пообіцяв зробити все можливе для повернення Миколи Карпюка додому. Він підкреслив, що буде домагатися, щоб усі українські полонені, якф перебувають на території країни-окупанта та на українських територіях, тимчасово контрольованих російсько-терористичними угрупованнями, повернулися додому.

Микола Карпюк все ще перебуває в РФ. З огляду на те, що звільнення політичних в'язнів не належить до прямої компетенції народного депутата, «Слово і Діло» розцінює обіцянку нардепа як популістську.

Нардеп Ігор Мосійчук пообіцяв зібрати підписи під зверненням до президента Петра Порошенка щодо питання обміну затриманих дезертирів Олександра Баранова та Максима Одинцова на Станіслава Клиха й Миколу Карпюка.

Нагадаємо, наприкінці 2016 року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про юридичну можливість обміну українців, ув’язнених на території РФ, на росіян, що перебувають в Україні. Він зазначив, що цей механізм уже використовували при обміні Надії Савченко.

20 грудня 2016 року народний депутат Андрій Лозовой зачитав звернення до президента із закликом вжити невідкладних заходів щодо термінового обміну Миколи Карпюка та Станіслава Клиха на Олександра Баранова та Максима Одинцова. Свої підписи під ним поставили більш ніж 120 парламентарів.

Раніше ми писали, захист має намір оскаржити вирок Сущенку.

Також ми повідомляли, що в МВС пропонують обміняти Вишинського на Сущенка.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: