Нормандські переговори щодо Донбасу: чого боїться Європа?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Це другий рівень зустрічі, зазвичай якісь серйозні рішення на них не ухвалюються, радше будуть просто озвучені напрацювання щодо низки питань.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи ініціативу президента Петра Порошенка скликати зустріч у Нормандському форматі для обговорення введення миротворців на Донбас.

«Якогось просування очікувати не варто. Скоріш за все, предметом переговорів будуть гуманітарні питання, обмін полоненими, водопостачання та обстріл Донецької фільтрувальної станції, розведення сил. Сторони радше говоритимуть у ключі деескалаційних питань, тому що Європа сьогодні трохи побоюється того, що під час виборів або до виборів війна може спалахнути з новою силою», – зазначив Бортник.

Міністри закордонних справ за статусом не здатні про щось кардинально домовитися, додав він.

«Це не той рівень зустрічі, щоб сторони могли якимось чином зрушити з мертвої точки питання врегулювання ситуації на Донбасі», – уточнив експерт.

За його словами, зустріч перш за все варто пов'язувати з виборами в Україні.

«Нам зараз вигідний компромісний варіант. Але він не може бути реалізований. Не знайдеться зараз політика, який, наприклад, міг би сказати: «А давайте проведемо якусь обмежену амністію або щось подібне», – підкреслив політолог.

На його думку, зараз питання Донбасу поставлене на паузу як мінімум до 2019 року.

Зараз усі зусилля західних партнерів будуть спрямовані на недопущення ескалації конфлікту, чого вони й побоюються, адже дуже багато гравців зацікавлені в тому, щоб використати момент виборів для ескалації та внутрішньої кризи в країні, пояснив він.

«Тому не варто очікувати нічого вирішального. Уже півтора року «нормандська четвірка» не працювала на рівні президентів. Формат сьогодні завис», – резюмував Руслан Бортник.

За даними «Слова і Діла», 29 травня 2018 року президент України Петро Порошенко пообіцяв найближчим часом ініціювати скликання Нормандського формату для обговорення введення миротворчої місії на Донбас.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: