У Росії пригрозили «Нафтогазу» проблемами з транзитом

Читать на русском
Дії Нафтогазу щодо арешту закордонних активів Газпрому кидають тінь на майбутнє відносин із Києвом щодо транзиту та постачання газу.

Дії «Нафтогазу» щодо арешту закордонних активів «Газпрому» кидають тінь на майбутнє відносин із Києвом щодо транзиту та постачання газу.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак, передає «Інтерфакс».

Чи є шанси примусово стягнути борг з «Газпрому»?Нафтогаз почав примусове стягнення з Газпрому $2,6 млрд. боргу за збитки, понесені через недоотримання обсягів транзиту.

За його словами, «рішення Стокгольмського арбітражного суду носить досить упереджений характер, і за двома конкретним контрактами, які між собою взаємопов'язані, – на поставку газу та на транзит газу».

«Було ухвалене абсолютно різне дзеркальне рішення, яке суперечить логіці навіть. І в жодному разі не були враховані умови, які були прописані в контракті на поставку газу take or pay, в іншому випадку при транзиті газу навпаки були враховані умови, яких не було в контракті, –ship or pay. Відповідно, дискримінаційний характер має рішення, й тому сьогодні, як ви знаєте, «Газпром» подав апеляцію до суду Швеції», – додав він.

Крім того, він додав, що «Газпром» працює над правовою стороною питання, адже ті заходи, які сьогодні роблять українські колеги зі стягнення заборгованості не призводять до позитивного вирішення питання з точки зору подальшої взаємодії та обговорення на майбутнє ситуації, пов'язаної з поставками газу в Україну, з транзитом.

«Ми вважаємо, що для подальших партнерських відносин негативний ефект мають такі дії. І бачимо, що з боку європейських держав, які націлені на те, щоб були відрегульовані ці відносини, є якесь здивування тим, що це так сьогодні відбувається», – наголосив він.

Суд заарештував голландські активи «Газпрому» для виплати «Нафтогазу» 2,6 мільярда доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, 28 лютого завершився багаторічний спір між «Нафтогазом» і «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі, який зобов'язав російський концерн доплатити «Нафтогазу» 4,63 млрд дол. за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: