Чи є шанси примусово стягнути борг з «Газпрому»?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Газпром намагається оскаржити рішення суду, тому ситуація непроста з точки зору судового процесу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи початок «Нафтогазом» примусового стягнення $2,6 млрд. боргу з «Газпрому».

«У судових справах, бувають рішення, коли вони набирають чинності з моменту прийняття. В нашій судовій системі, якщо є рішення суду першої інстанції дається час на подачу апеляції. Якщо не подано апеляції - рішення йде до виконання. Якщо апеляція є - вона розглядається і вже апеляція вступає в силу з моменту прийняття рішення. Однак, є касація, яка може відкинути рішення апеляції», - розповідає фахівець.

Поки що є питання, без відповідей, але судячи з реакції Газпрому, монополіст просто намагається відкинути рішення, щоправда на підставі процедурних моментів, продовжив експерт.

Чи зможе «Газпром» припинити транзит газу через Україну після 2019 року?Газпром не продовжуватиме контракти на транзит газу до Європи через українську ГТС. Чи дійсно це так, міркували з експертами.

Важливо, з якого моменту в Стокгольмі рішення вступило в силу, звернув увагу енергетик.

«Основний договір, який подав Газпром до суду - не має відношення в принципі до процесу стягнення боргу. Тому, потрібно не зволікати зі стягненням, і використовувати європейську виконавчу систему для цього», - вважає Дяченко.

Він уточнив, що Нью-Йоркська конвенція передбачає процедуру, що країна взагалі може сама стягнути борг, використовуючи важелі впливу на своїй території.

«Тобто ті активи, які є на території, на ту суму яка позначена за рішенням суду. Такі можливості є. Але просто в нашому випадку, все одно краще, якщо це буде на міжнародному рівні. У Газпрому поки єдина можливість блокувати процес - оскаржити рішення. Якщо цього немає - вступають механізми щодо стягнення активів», - резюмував Сергій Дяченко.

Як відомо, російський монополіст почав оскаржувати рішення арбітражу в шведських судах, і ініціював новий судовий процес, намагаючись скасувати результати попереднього.

Українська компанія веде роботу в Швейцарії, Нідерландах і Великобританії в рамках статті 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: