Топ-10 обіцянок міністра фінансів Олександра Данилюка

Читать на русском

Протистояння між прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та міністром фінансів Олександром Данилюком досягло свого піку. Сьогодні прем'єр заявив, що підписав подання до Верховної Ради на звільнення Данилюка.

Той зі свого боку поскаржився на потужний тиск з приводу того, щоб міністр підтримував програми «Субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів». «У перекладі на людську мову – це роздача грошей на проекти депутатів-мажоритарників. Це політична корупція, в народі – «гречка», – заявив міністр.

Отже, якщо Рада проголосує подання Гройсмана, то Данилюк залишиться без міністерського портфеля. «Слово і Діло» подивилось, який рівень відповдільності у міністра Данилюка та вибрало топ-10 обіцянок чиновника.

За час своєї каденції він дав 39 обіцянок, з яких 12 виконав и 8 – провалив. Але в міністра накопичилось ще 19 завірень, які він повинен втілити. Отже, зараз міністр виконав 31% своїх намірів.

З того, що встиг виконати міністр, запам’яталась його обіцянка відновити співпрацю з МВФ. В липні 2016 року Данилюк заявив, що до кінця року Україна отримає третій транш від МВФ. У вересні було підписано Меморандум про продовження співпраці з МВФ та за пару днів Україна отримала третій транш МВФ у розмірі 1 млрд дол.

Також, як і обіцяв Данилюк, на фінансування сектору безпеки і оборони України у 2017 році передбачили 5% від ВВП. За його словами, сума для фінансування сектору безпеки та оборони України склала 129 млрд грн.

Домігся міністр того, щоб у 2017 році всі етапи бюджетного процесу відбуватимуться за новими правилами. В березні Верховна Рада прийняла запропонований Кабміном законопроект щодо запровадження середньострокового бюджетного планування. Цей закон дозволив того ж року перейти на середньострокове бюджетне планування – формувати бюджет та прогнози одразу на наступні три роки.

Не вдалося Данилюку протягом року реформувати митницю. Ініціативи Мінфіну передбачали створення Міжрегіональної митниці та головного Міжрегіонального управління ДФС. Обласні митниці та енергетичну митницю планувалося реорганізувати шляхом приєднання до Міжрегіональної митниці. Об'єднані державні податкові інспекції мали бути приєднані до головних управлінь ДФС в областях, а останні, в свою чергу, разом з Офісом великих платників податків – включені до складу Міжрегіонального головного управління ДФС.

Але в. о. голови ДФС Мирослав Продан, а також парламентський комітет з питань податкової та митної політики розкритикували ці ініціативи Міністерства фінансів, назвавши їх реалізацію неможливою.

Ще Данилюк планував запустити земельну реформу у 2017 році, але влітку речник МВФ Вільям Марі повідомив, що фонд відклав виконання Україною вимоги здійснити земельну реформу на пізніший час. А в грудні Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

Данилюк пообіцяв протягом року реформувати митницюСказано 6 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не зміг міністр в 2016 році ліквідувати податкову міліцію, яка діє досі до дня набрання чинності закону про фінансову поліцію. Наразі Мінфін має внести на розгляд Кабміну законопроект про створення Фінансової поліції, після чого направити законопроект до парламенту.

В планах міністра у 2018 році внести до Ради законопроект про податок на виведений капітал разом із трирічною Бюджетною резолюцією.

«Мінфін розпочав роботу над розробкою оновленої трирічної Бюджетної резолюції. Ми в неї закладемо впровадження моделі оподаткування на виведений капітал, але також опрацюємо з колегами з міністерств і відповідне скорочення державних видатків. Потім проведемо консультації з МВФ. Коли це буде погоджено, винесемо це питання на Кабмін, після чого пакет – Бюджетна резолюція плюс законопроект про податок на виведений капітал будуть внесені до парламенту», – пояснив міністр. Данилюк також уточнив, що Мінфін планує запровадити нову систему оподаткування із 2019 року.

Також міністр підтвердив свої наміри ліквідувати податкову міліцію ті реформувати ДФС.

И як вишенька на торті, десята й остання за часом обіцянка Данилюка: він заявив, що не буде подавати у відставку.

Детальніше – на інфографіці.

Ми писали, як відреагували соцмережі на подання Гройсмана в Раду щодо звільнення Данилюка.

Також Данилюк розповів, навіщо йому потрібен ще один заступник. А «Слово і Діло» розібрались, скільки замів мають інші міністри.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: