Із чим може бути пов'язана відставка Данилюка та до чого тут вибори?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Суть можливої відставки – справжнє небажання держави щось змінювати, щоб піти на домовленості з МВФ. Те, що не ухвалили закон про Антикорупційний суд, також впливає на ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олег Гавриш, оцінюючи ситуацію з можливою відставкою міністра фінансів Олександра Данилюка.

«Данилюк пов'язаний із МВФ, Європейським інвестиційним банком, макроекономічним розвитком, кредиторами України, посольствами. Можливо, Данилюк і сам бачить, що Україна не хоче йти на переговори з МВФ, що справи йдуть важко. І зараз знизиться розмір надходжень до країни, будуть фінансові проблеми, тому що ми не отримаємо третього траншу через відсутність Антикорупційного суду в тому варіанті, в якому він влаштує Захід», – зазначив Гавриш.

Через це в нас, скоріш за все, відбудеться дефолт, припустив економіст.

Якщо дефолту не буде, то ситуація все одно сильно вплине на курс валют, що, своєю чергою, розхитає економічне становище в країні, додав він.

«Відповідно, можливо, Данилюк і сам уже хоче піти, бачачи все це. Навіть якщо він і не говорить відкрито, вирішив просто йти напролом, на кшталт «якщо не залишать – нічого, зате зроблю собі ім'я», – уточнив експерт.

Данилюк заявив, що не буде подавати у відставкуСказано 31 травня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Він не виключив, що після цього на такому тлі люди, які стежать за Данилюком, можуть перевести ситуацію в створення якоїсь нової політичної платформи до виборів.

«Буде ж нова політична сила, яка складатиметься з людей Саакашвілі, представників «Самопомочі», групи «єврооптимістів», буде Нефьодов, така собі прозахідна команда. Чому Данилюк не може до них примкнути? Таким чином, він підвищує своє реноме, показує, що готовий іти до кінця, що він принциповий. На цьому тлі комусь доведеться відповідати за те, що економіка України провалилася, а за Данилюка економіка не обвалилася, хоча й перебуває на межі. Однак через небажання влади боротися з корупцією, по-справжньому змінювати країну вийшло те, що вийшло», – резюмував Олег Гавриш.

Як повідомлялося, сварка Данилюка та Гройсмана за призначення заступника відбулася ще на засіданні Кабміну 23 травня. Прем'єр заявив, що претензії до нього безпідставні.

31 травня міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що не подаватиме у відставку. За даними «Слова і Діла», більшість обіцянок міністра фінансів перебуває в процесі виконання. Рівень його відповідальності – 32%.

Хто з політиків погрожував піти у відставку – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: