Що обіцяли змінити в своїх округах мажоритарники Закарпатської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати виконують свої обіцянки. Сьогодні ми аналізували, що мажоритарники Закарпатській області обіцяли змінити в своїх округах.

В області загалом шість мажоритарників: Роберт Горват, Михайло Ланьо, Павло Балога, Іван Балога, Віктор Балога та Василь Петьовка.

Найбільше обіцянок на цю тему дав Павло Балога – чотири, всі вони ще перебувають у процесі виконання. Так, депутат у передвиборчій програмі обіцяв вирішити питання забезпечення жителів сіл Хустського та Іршавського районів якісною питною водою. Балога не надто поспішає виконати цю обіцянку: жодного законопроекту він не подав і надіслав лише п'ять депутатських запитів за чотири роки. Аналогічна ситуація з обіцянками домогтися повного державного фінансування протипаводкових заходів і на законодавчому рівні встановити заборону на закриття об'єктів сільської соціальної інфраструктури.

Віктор Балога одну зі своїх обіцянок уже провалив. У 2015 році він заявив, що особисто боротиметься з вирубкою дуба в Закарпатській області в разі бездіяльності правоохоронних органів. У Верховній Раді нардеп підтримав законопроект щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді. Сам Балога жодних законопроектів не реєстрував і запитів не надсилав, незважаючи на численні факти незаконної вирубки лісу.

Іван Балога в передвиборчій програмі пообіцяв сприяти забезпеченню медичних установ сучасним обладнанням та необхідними ліками. Низку законопроектів, пов'язаних зі звільненням від оподаткування деяких ліків і спрощенням їх реєстрації, депутат у парламенті не підтримав. Минулого року він лише звернувся до прем'єр-міністра з приводу забезпечення медичних установ комп'ютерними програмами та технікою.

Дві обіцянки виконав Горват. Перед виборами він обіцяв надати громаді більше прав і грошей на реалізацію повноважень. Наприкінці 2014 року Рада ухвалила законопроекти, які дозволили б розпочати процес фінансової децентралізації та розширюють фінансові права громад. Горват проголосував «за».

Також у програмі нардеп зафіксував, що намагатиметься відновити й легалізувати виноробство на Закарпатті. У 2016 році Рада ухвалила законопроект, згідно з яким отримати ліцензії на виробництво можуть ті винороби, які випускають напій не в промислових обсягах. Одним з ініціаторів проекту закону став Горват. Крім того, він ініціював законопроект, який дозволить забезпечити розвиток нових підприємств із невеликими обсягами виробництва вин місцевості. Парламент цей документ також схвалив. Таким чином, нардеп зі своєю обіцянкою впорався.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, що депутати мають зробити протягом літа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: