Як мажоритарники Миколаївської області обіцяли допомагати аграріям і підприємцям

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати виконують свої обіцянки. Сьогодні ми аналізували, як мажоритарники Миколаївській області обіцяли допомагати аграріям і підприємцям.

В області шість мажоритарників, з них п'ятеро дали 11 «аграрно-підприємницьких» обіцянок - Аркадій Корнацький (Первомайськ), Андрій Вадатурський (Баштанка), Борис Козир (Миколаїв, Заводський район), Іллюк (Миколаїв, Інгульський район), Олександр Лівік (Вознесенськ).

Єдиний нардеп, який провалив свою обіцянку – Лівік, збирався в 2015 році в Жовтневому та Вознесенському районах почати будівництво двох біогазових установок, які дали б можливість заощадити значні бюджетні кошти, що виділяються на опалення дитячих садків, шкіл, лікарень.

«Перші кроки робляться. Ми знайшли спонсорські гроші. Ми повинні створити комунальні підприємства на базі яких все це буде реалізовано. Після того як у нас буде виділена під будівництво земля, коли буде готова проектно-кошторисна документація, коли будуть створені комунальні підприємства, то депутатські гроші ми направимо на один і на другий об'єкт», – пообіцяв Лівік.

За словами нардепа, є домовленість з Європейським банком реконструкції і розвитку щодо інвестицій в проект. Станом на 17 березня 2016 року в Миколаївській області працювала тільки одна біогазова установка.

Рекордсменом з «агарних» обіцянок став Корнацький, який з чотирьох обіцянок одну виконав і ще три – очікують реалізації. Так, у своїй передвиборчій програмі він пообіцяв розробити і впровадити законодавчі акти, які забезпечать сприятливі умови вітчизняному сільськогосподарському виробнику.

До квітня 2018 року нардеп і співзасновник «Агрофірми Корнацьких» розробив 5 законопроектів, спрямованих на захист бізнесу, зокрема сільськогосподарського. Дві законодавчі ініціативи були зняті з розгляду. Решта чекають своєї години.

Ще одну передвиборчу обіцянку Корнацького – розробити і впровадити законодавчі акти, які забезпечать сприятливі умови малому і середньому бізнесу – поки що в процесі виконання. Нардеп підтримав законопроект про дерегуляцію бізнесу.

Вадатурський восени минулого року пообіцяв законодавчо підтримати державне підприємство «Антонов», проте до весни не ініціював жодного законопроекту на цю тему.

Зате нардепу вдалося розробити зміни до законодавства щодо податкового навантаження у фермерському господарстві.

«Фермери платять єдиний податок, а одноосібники, у власності яких майже 60% місцевих сільгоспугідь, ні. Податкове навантаження повинно бути справедливє й однаковє для всіх. У разі, якщо одноосібник і не обробляє землю й не платить за неї, то через аукціон держава в особі сільради, має знайти орендаря, який буде платити за землю і власнику, і в місцевий бюджет», – заявив Вадаторуский.

Нардеп був ініціатором щонайменше чотирьох законопроектів, спрямованих на зниження податкового навантаження на фермерів. У 2016 році був відкликаний проект закону щодо оподаткування окремих категорій земельних ділянок, який повинен був встановити ставки податку за земельні ділянки особистих селянських господарств, розташованих за межами населених пунктів, а також за земельні частки (паї), що перебувають у власності громадян для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і не переданими в оренду сільгоспвиробникам, в розмірі 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки.

Козир, як і обіцяв, на законодавчому рівні захищав інтереси власників земельних паїв, орендарів та місцевих територіальних громад. За три з половиною роки роботи в Раді нардеп голосував за всі законопроекти, що стосуються захисту аграріїв. Один з останніх підтриманих Козирем проектів законів щодо добровільного приєднання територіальних громад був прийнятий в минулому році.

Подробиці – на інфографіці.

Раніше ми аналізували, як виконує свої обіцянки народний депутат Андрій Вадатурський.

Також «Слово і Діло» відстежувало, що мажоритарники Чернівецькій області обіцяли по медицині та освіті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: