Хто з політиків погрожував піти у відставку

Читать на русском
Не лише прем'єр Володимир Гройсман погрожував піти у відставку. Раніше це вже робили Степан Полторак та Юрій Стець.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман вчора заявив, що подасть у відставку, якщо найближчим часом парламент не ухвалить закон про створення Антикорупційного суду. Це вже не перша така погроза глави уряду: минулого року він говорив про готовність піти з посади в разі неухвалення пенсійної реформи. Однак тоді для прем'єра все «обійшлося», реформу ухвалили. А Антикорупційний суд Рада продовжить розглядати цього тижня й уже в четвер планується голосування. Поки ми чекаємо, чи доведеться прем'єру виконувати свою обіцянку, чи він від неї відмовиться, «Слово і Діло» згадувало, хто ще з політиків обіцяв подати у відставку (або навпаки – відмовився розлучатися зі своєю посадою).

Буквально минулого тижня міністр фінансів Олександр Данилюк, у якого стався конфлікт із Гройсманом, заявив, що у відставку не подаватиме. Нагадаємо, сварка сталася через відмову Гройсмана призначити голові Мінфіну п'ятого заступника. «Від мене ніколи не звучало, що я збираюся піти у відставку. Нехай це роблять інші люди – йдуть. Я подавати не буду», – запевнив Данилюк.

«Засидівся» на своїй посаді генеральний прокурор Юрій Луценко. Коли Луценка призначили, він заявив, що бачить себе на цій посаді не більш ніж на півтора року. «Я прийняв пропозицію Петра Олексійовича Порошенка про своє призначення й одразу сказав, що я розглядаю це як термін близько півтора року», – розповів він. Однак через два роки Луценко все ще залишається головою ГПУ й свою обіцянку провалив.

Змінив свою точку зору щодо відставки міністр інфраструктури Володимир Омелян. У 2016 році він хотів піти через призначення на посаду державного секретаря Міністерства Андрія Галущака. Але згодом очільник відомства передумав: «Я теж так думав, що для мене це був би найкращий варіант – спокійно піти, а ви собі далі робіть, що хочете. Але коли я побачив, скільки людей чекають саме цього кроку з оточення прем'єр-міністра, я змінив свою точку зору. Тобто доти, доки я зможу залишатися на своїй посаді, я буду залишатися й робити те, що маю робити».

У жовтні минулого року Національне антикорупційне бюро звинуватило посадових осіб Міністерства оборони в розтраті майже 150 мільйонів гривень. Серед підозрюваних – заступник міністра Ігор Павловський. Хоча міністр оборони Степан Полторак і був проти відсторонення Павловського з посади, нещодавно заявив, що якщо його провина буде доведена, то він подасть у відставку. Відзначимо, що досудове розслідування в справі про розтрату у відомстві вже завершене.

Свою обіцянку подати у відставку в 2015 році виконав міністр інформаційної політики Юрій Стець. Спочатку міністр говорив, що планує пропрацювати рік і виконати всі свої завдання. Заяву він написав, як і планував, у грудні. Щоправда, через два місяці відкликав її на прохання прем'єр-міністра. 31 травня минулого року Стець знову написав заяву про відставку, цього разу за станом на здоров'я.

Не лише міністри роблять такі заяви. Низка народних депутатів обіцяли скласти мандат за певних умов. Леонід Ємець, наприклад, готовий це зробити, якщо екс-колега Микола Мартиненко втече від слідства. Нагадаємо, Мартиненка підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч. 1 ст. 255 КК України (створення злочинної організації). Ємець був одним із декількох депутатів, які взяли його на поруки. У грудні суд дозволив Мартиненку виїжджати за кордон, 21 червня відбудеться підготовче судове засідання в його справі.

Депутат Андрій Река в своїй передвиборчій програмі обіцяв добровільно скласти повноваження в разі втрати довіри виборців округу. Схожу обіцянку три роки тому дав В'ячеслав Константіновський: «Якщо в подальшому я зрозумію, що моє перебування в парламенті нічого не змінить для моїх виборців на краще, я без жалю складу свої повноваження й знову зможу жити звичним для себе життям».

У липні минулого року Константиновський все-таки вирішив почати жити звичним життям і написав заяву про відмову від депутатського мандата. Майже за рік Рада її ще не розглянула.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралось, як у соціальних мережах відреагували на заяву Володимира Гройсмана про готовність піти у відставку.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: