Конфлікт Данилюка з Гройсманом: хто ризикує піти у відставку?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

До певного моменту, не було публічності у з’ясування стосунків, але мабуть ситуація перейшла ту межу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи конфлікт міністра фінансів Олександра Данилюка з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

«Публічність, як правило служить можливістю вирішити проблему, бо коли між собою домовитись не виходить, тоді звертаються до публічного дискутування. Так само ми бачили в ситуації з ГПУ, САП, НАБУ. Вони також вийшли в публічну площину, щоб доводити свою позицію. Тому, мабуть Данилюк і написав лист-пояснення», - міркує Бала.

Експерт наголосив, що конфлікт якомога скоріше має бути вичерпаний, оскільки це вже набуло занадто великого розголосу.

Хтось з двох однозначно має піти у відставку, припустив політолог.

«Як правило, в таких випадках у відставку йде міністр, а не прем’єр-міністр», - підкреслив Бала.

Однак, за його словами у цій ситуації, є одне «але».

«Суть в тому, що у нас достатньо вже виконуючих обов’язків, бо не призначають та не голосують за обрання на посаду. Тому, така ж ситуація може трапитися з Данилюком. І саме це може стати запобіжником для нього від звільнення, бо ще один в.о. – буде занадто. Тим більше такого ключового міністерства», - пояснює політолог.

Враховуючи, що ми ведемо переговори з МВФ й те, що Україна розраховує на фінансову допомогу – це буде не кращий сигнал, підкреслив експерт.

«Ситуація виглядає практично патовою. Який би хід хто не зробив – він не покращить ситуацію, оскільки це вже вийшло в публічну площину», - вважає політичний експерт.

На його погляд, завжди коли є призначення по квотам, коли створюється коаліція, так чи інакше, вона навряд чи буде такою монолітною, якби уряд створювався з однієї політичної сили.

«Навіть в одній політичній силі можуть бути будь-які розбіжності. Будь-який уряд, який створюється за квотним принципом – є урядом компромісу, і не завжди цей компроміс може бути вдалим», - резюмував Віталій Бала.

Як повідомлялося, сварка Данилюка і Гройсмана через призначення заступника сталася ще на засіданні Кабміну 23 травня. Після, міністр фінансів написав листа послам G7 з наміром «уникнути двозначності і маніпуляцій».

Прем’єр заявив, що претензії до нього необґрунтовані, а в МВФ попередили про ризики надання траншу.

За даними порталу, рівень відповідальності прем’єра – 49%. Більшість обіцянок міністра фінансів – у процесі виконання, що складає – 32% рівня відповідальності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: