Важка спадщина попередників та саботаж реформ: як працює Мінекології на чолі із Семераком

Читать на русском
Володимир Борейкоеколог

Порівняно з попередніми керівниками міністерства Семерак дійсно принаймні намагається провести реформи, дослухається до громадських організацій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко, оцінюючи діяльність Мінекології під керівництвом Остапа Семерека.

Мисливсько-лісниче лобі

«Певні зрушення в діяльності міністерства є. Зокрема, лише завдяки Семераку вдалося переробити санітарні правила в лісах України. Це на 50% зменшило вирубку лісів, яку раніше проводили під прикриттям санітарних норм», – констатував еколог.

Експерт зауважив, що побороти лобі лісників було складно, але в результаті це вдалося.

«Крім того, понад десять років були спроби цього домогтися, але нарешті підписаний наказ про заборону полювання на лося в України, він занесений до Червоної Книги, хоча були і пікети мисливців, і сильна протидія», – відзначив він.

За словами експерта, з величезними труднощами проходить створення національного парку на базі колишніх мисливських угідь Януковича в Сухолуччі.

«Насправді, саме Семерак неодноразово подавав потрібні матеріали до Кабміну, але уряд без пояснень їх повертав. Безумовно, є можновладці, які проти, адже якщо там буде створений національний парк, то полювання в ньому заборонять. В цій ситуації Семерак іде проти можновладців, але хто кого переможе – питання», – зауважив він.

Труднощі реформ – Держекоінспекція

На думку фахівця, важливі зрушення є в питанні реформування Держекоінспекції.

«Є намір провести повне реформування, з іншим забезпеченням, збільшенням заробітних плат, переглядом прав. Концепція навіть ухвалена Кабміном, але чомусь прем’єр її досі не підписав. Хоча це потрібно, тому що завдяки Яценюку Держекоінспекція повністю зруйнована й не працює», – підкреслив він.

Багато ініціатив гальмуються на вищому рівні. Те, що Гройсман не підписує потрібні документи для реформування Держекоінспекції, є прикладом того, як саботуються реформи екології в Україні. Мінекології могло би зробити більше, якби була підтримка Кабміну.

Проблемні сміттєзвалища

Як зазначив експерт, питання сміттєзвалищ – це проблема, якою має опікуватися не лише Мінекології.

«Це проблема інституційна, перш за все виробників. У нас коли виробляється певна продукція, виробники не думають заздалегідь ані про упаковку, ані про сортування. Тому не можна цю проблему відводити лише Мінекології, в той час коли виробники не несуть жодної відповідальності за вироблену продукцію», – пояснив Борейко.

Важка спадщина від попередників

«Негатив у тому, що на сьогодні міністерство досі не має обласних управлінь. Як працювала б Генпрокуратура з Луценком, якби в них не було управлінь в областях? Чи, скажімо, Аваков? У 2013 році завдяки так званій реформі Мінекології за участю поплічників Януковича обласні управління були знищені», – констатував еколог.

Як працює на посаді голова Мінекології Остап Семерак?Аналітики «Слова і Діла» відстежили, як виконує свої обіцянки керівник Міністерства екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Крім того, за його словами, залишилося дуже багато кадрів часів попередників.

«Не секрет, що попередники приходили до міністерства вже зі своєю командою й декілька років вони просто займалися тим, що вивчали проблеми екології. Поки вивчали, поставало питання про відставку, а потім приходили інші й знову щось вивчали. На жаль, залишилися в міністерстві чиновники, які давно себе скомпрометували. Вони просто заробляють гроші у відомстві, але при цьому займаються антиекологічними справами», – резюмував Володимир Борейко.

«Слово і Діло» зафіксувало 49 обіцянок Остапа Семерака, 26 з яких він виконав. Загальний показник рівня відповідальності міністра – 53%.

Детальний огляд діяльності Міністерства екології, основні здобутки та провали – в матеріалі порталу за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: