Мир на Донбасі: чим допоможуть миротворці?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Володимир Золотарьовполітолог

Шанси того, що миротворці будуть спрямовані на Донбас дійсно дуже високі. Ключове питання в тому, як місія ООН буде розміщена.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву президента про те, що миротворці допоможуть встановити мир в Україні.

«Поки незрозуміло, як миротворці будуть розміщені: між конфліктуючими сторонами - українськими військовими і бойовиками чи місія буде розміщена на кордоні. Якщо Україну змусять піти на поступки та розміщуватися контингент буде тільки на лінії конфлікту, то безумовно це найгірший варіант для нас», - каже Дяденко.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

Він уточнив, що на це піде багато часу.

Однак, за його словами, якщо вдасться домогтися того, що місія буде розміщена і по межі – то це більш сприятливий сценарій.

«У такому разі, ми маємо шанс, нехай в середньостроковій перспективі, але повернути окуповані території. Варіант розміщення місії на лінії конфлікту призведе звичайно до якоїсь деескалації конфлікту, але територія все одно залишатиметься окупованою. Це в принципі взагалі погіршить перспективи на найближчі 5-10 років повернути Донбас», - пояснює політолог.

Потрібно розуміти, що миротворці виступають гарантом того, що сторони не будуть застосовувати зброю, підкреслив він.

«Навіть якщо контингенту не буде на кордоні, є ймовірність, що РФ під тиском сама буде змушена обеззброїти бойовиків, залишити наприклад якісь поліцейські сили. Тому, миротворці в принципі потрібні і так чи інакше будуть сприяти тому, що перестануть гинути наші військові, але місія не вирішить конфлікту та ситуації в цілому», - аналізує Михайло Дяденко.

Своєю чергою, політолог Володимир Золотарьов підкреслив, що миротворці конфлікту не вирішують, вони можуть тільки заморозити ситуацію.

«Вони будуть стояти на лінії розмежування і перешкоджати прямим зіткненням між армією РФ, їх силами і нашими бійцями. Це єдине питання, яке вони вирішують», - зазначив політолог.

За його словами, незважаючи на те, що нам розповідають про подальші кроки, зокрема політичні, це малоймовірно.

«Якщо до цього дійде, миротворці будуть введені, а далі всі скажуть, що у них є інші важливі справи, грубо кажучи. Так було всюди, історія показує, що єдину функцію, яку вони можуть виконати, - заморозити конфлікт. Як правило, далі конфлікт залишається просто без військового чинника, на тій же стадії», - пояснив Золотарьов.

29 травня 2018 року президент України Петро Порошенко пообіцяв найближчим часом ініціювати скликання нормандського формату задля обговорення запровадження миротворчої місії на Донбасі.

Раніше аналітики «Слова і Діла» відстежили, в які країни Європи і з яким мандатом вводили миротворчі сили, і як це допомогло закінченню конфлікту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: