«Північний потік-2» робить Київ вразливим – Волкер

Читать на русском
Проект Північний потік-2 ставить Україну політично в більш вразливу ситуацію, це суто політичний проект.

Проект Північний потік-2 ставить Україну політично в більш вразливу ситуацію, це суто політичний проект.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, повідомляє Радіо Свобода.

Як на «Північний потік-2» реагують у «Нафтогазі» та яких заходів вживають?Польща завела кримінальне провадження через Північний потік-2. Тим часом Німеччина розпочала будівельні роботи. Чи роблять щось в Україні з цього приводу, розповіли експерти.

За словами Волкера, погоджуючись на Північний потік-2, країни підтверджують роль Росії як головного постачальника в Європу і позбавляють РФ потреби транспортувати газ транзитом через Україну. Це ставить Україну політично в більш вразливу ситуацію.

На його думку, Північний потік-2 не додає нового маршруту, а замінює вже існуючий. "І ця заміна є суто політичною дією з боку Росії з тим, щоб поставити Україну, а певною мірою і держави Балтії та Польщі, в позицію більшої вразливості перед російським тиском. Це суто політичний проект", - сказав він.

Спецпредставник США підкреслив, що проект Північний потік-2 викликає занепокоєння з різних причин.

«Передусім найбільш важливим є те, що він розгортає тенденції, які спостерігалися в Європі в останні кілька років. І полягали вони в збільшенні диверсифікації джерел і шляхів енергопостачання. Що ми бачили - це побудова інтер-конекторів, які полегшували транспортування газу по всій Європі. Насправді Україна прямо вже не купує газ із Росії, українці купують російський газ на відкритому ринку, який надходить з Німеччини та Словаччини і за нижчими цінами через ринкові умови», - зазначив Волкер.

Відзначимо, президент України Петро Порошенко впевнений, що кінцевою метою газопроводу Північний потік-2 є знищення Європи.

Також Помпео і глава МЗС Швеції обговорили загрозу «Північного потоку-2».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: