Випробування ракетних комплексів Javelin: що означає для ЗСУ озброєння?

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Надання Javelin ЗСУ збільшує їхні протитанкові можливості.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи інформацію про те, що в Україні вперше пройшли пуски ракетних комплексів Javelin.

«Javelin – це такий пристрій, який забезпечує бій танків із високою точністю й із високим ступенем захисту самого розрахунку. Дія за принципом «вистрілив і забув». Немає необхідності наведення самого снаряда. Розрахунок пострілу, втік із місця пострілу, в яке можуть завдати удару у відповідь, таким чином, буде забезпечена і висока ступінь ураження танків, і захист самого розрахунку», – зазначив Сунгуровський.

За його словами, в нас є схожі протитанкові системи, але вони з наведенням, тому забезпечуючи і високу дальність, і ймовірність ураження, вони не забезпечують достатнього захисту.

«У цьому відмінність. Тому наявність таких систем, звісно, підвищує вогневі можливості ЗСУ», – підкреслив експерт.

При цьому фахівець уточнив, що Захід досить обережно ставиться до питання ескалації конфлікту, тому поставка зброї обумовлена ​​умовою того, що вони застосовуватимуться лише в крайньому разі.

«Тобто, коли відбудеться широкомасштабний наступ російських військ. Тому сьогодні вони не в розпорядженні ООС, а на складах у другому ешелоні. Але в разі необхідності вони з'являться на передовій», – пояснив він.

Для Росії це знак стримування. По-перше, в разі чого Javelin можуть застосувати, а по-друге, Javelin можуть не обмежитися. Можуть надходити й інші летальні озброєння.

РФ розуміє, що це для них загрожує великими втратами, додав експерт.

«У РФ досить високий військовий потенціал, і вона його використовує. Йдеться про те, щоб нам зрівняти свій потенціал з РФ. Якраз Javelin не те що зрівнюють, але є серйозним фактором стримування для використання бронетанкової техніки на передовій», – акцентував він.

«Вбивця танків» уже в Україні: плюси та мінуси американських JavelinАмериканський комплекс Javelin 30 квітня прибув в Україну. Слово і Діло розбиралося в особливостях нової зброї.

За його словами, якщо аналізувати тактику дій, то навіть із досвіду Другої світової війни, коли на передовій з'являлися високоточні засоби ураження, протитанкові гармати, наприклад, та інше знаряддя, то часто вони відстрілювалися абикуди.

«Тому Javelin не можна розглядати суто з технічної точки зору. Це додаток до тактики застосування військ», – резюмував Микола Сунгуровський.

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, що собою являє Javelin і чим зброя небезпечна для противника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: