Новий склад – колишні правила: як ЦВК спробують залишити підконтрольною

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Практика демократичних країн саме така, що у ЦВК мають бути представлені всі політичні сили, які пройшли до парламенту. Тому правильним є рішення внести кандидатури всіх фракцій парламенту – як опозиційних, так і коаліційних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Василь Мокан, оцінюючи подання на кандидатів у нові члени Центральної виборчої комісії.

«Те, що ми бачили, було спробою монополізувати вплив на ЦВК у контексті президентських та парламентських виборів. Попри внесення кандидатури від Батьківщини», попри те, що вирішується питання щодо «Опоблоку», є ризик, що ця монополізація залишиться», – зазначив Мокан.

Проблемні призначення: як політики обіцяють вирішити резонансні кадрові питанняНовий склад ЦВК і звільнення Гонтаревої: як українські політики обіцяють вирішити кадрові питання.

Річ у тім, що кількісно БПП та НФ матимуть більшість під час ухвалення рішень, додав експерт.

Він уточнив, що оскільки ЦВК є колегіальним органом, маючи більшість членів, можна вважати її підконтрольною.

«Разом із тим не варто забувати, що дуже багато маніпуляцій на виборах відбувається на рівні окружних комісій у регіонах. Контроль з боку громадськості, активістів, учасників виборчого процесу за підрахунком результатів ЦВК є набагато якіснішим, більшим та глибшим», – звернув увагу політолог.

За його словами, оновлення, мабуть, буде вже найближчим часом, оскільки це вимога Заходу та громадськості, але ризики монополізації впливу, враховуючи вищесказане, залишаються.

Фактично, ЦВК, грубо кажучи, розділена на двох – між НФ та БПП. Якщо судити за прізвищами внесених кандидатур, то безпосередньо до провладних фракцій вони не належать. Проте якщо прослідкувати ланцюжок зв'язків загалом, то буде видно, з ким вони пов'язані.

«Це питання набагато глибше. Очевидно, є щонайменше вісім кандидатур від коаліційних фракцій. Ця кількість дозволяє розраховувати на ухвалення потрібних рішень», – пояснив експерт.

При цьому, згідно з нормами закону, порушень нібито й не було, підкреслив він.

«Враховані рекомендації Венеційської комісії щодо внесення кандидатур від усіх фракцій. Це правильно, тим паче, що першочергові спроби були взагалі направлені на те, щоб не вносити кандидатів ані від «Батьківщини», ні від «Опоблоку». Легітимність такого органу взагалі під питанням. Хоча й зараз усе проходить так, щоб після обіцяного оновлення ЦВК залишилося політично заангажованим органом», – резюмував Василь Мокан.

Як повідомляється, питання щодо кандидатури до ЦВК від «Опоблоку» узгоджується, загалом у списку 14 осіб.

Як політики обіцяють вирішити резонансні кадрові питання – в нашому матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: