Що потрібно для успішної приватизації обленерго?

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

10 травня Кабмін оприлюднив список великих компаній, чиї пакети акцій будуть продані на конкурсах. Однак не варто радіти. Як вони збираються продавати обленерго, якщо із січня не можуть вирішити питання впровадження RAB-регулювання?

Про це на своїй сторінці в Facebook написав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, передає «Слово і Діло».

Експерт звернув увагу, що було багато критики на адресу RAB-тарифів для обленерго, але все ж більше варто думати в напрямку «собака гавкає, караван іде».

«Люди платять за електроенергію й хочуть отримувати гідний рівень послуг. Але як? Якщо в самому Міненерго неодноразово заявляли, що в країні тисячі кілометрів дерев'яних стовпів, а обленерго не проводять модернізації – елементарно немає грошей», – зазначив він.

Приватизація в Україні для «чайників»: навіщо вона потрібна та як проходитимеУ листопаді парламент у першому читанні схвалив законопроект про приватизацію. Після підсумкового ухвалення документа близько 3,5 тисячі держпідприємств можна буде передати в приватні руки. Слово і Діло розбиралося, навіщо і як це буде відбуватися.

За його словами, нещодавно була інформація про відключення на вихідних цілих сіл і СМТ Київщини від електроенергії під аргументацією нібито планових відключень, про які комунікувати зі споживачами обленерго й попереджати просто не стали.

«Виникає запитання: чого, власне, чекати далі? Тому варто прислухатися до низки міжнародних експертів і запровадити RAB-тариф», – уточнив Карасьов.

Він нагадав, що нещодавно посол США в Україні на початку 2000-х років, а зараз старший віце-президент IHS Energy Карлос Паскуаль сказав, що RAB-тариф – це саме той інструмент, який надає інвесторам стабільність на найближчі кілька років, оскільки передбачає конкретний і зрозумілий тарифний механізм.

Тобто, коли інвестори ухвалюють рішення інвестувати кошти в проект, вони мають бути впевнені, що зможуть окупити ці вкладення, й RAB-тариф дає їм упевненість у цьому, додав експерт.

Також Карасьов звернув увагу на заяву Торстена Веллерта з групи підтримки України представництва ЄС про те, що продавати енергоактиви без впровадження RAB-регулювання України недоцільно.

«Тож застосування RAB-тарифів – це дуже важлива умова і зацікавленості інвесторів в українських активах, і, звичайно, успішної приватизації обленерго. Тим більше напередодні оголошеної «великої приватизації». Адже, купуючи компанію, інвестор на щось розраховує – яким буде термін повернення інвестицій, яким буде правове поле», – пояснив він.

«Очевидно, владі чогось не вистачає, щоб зробити адекватний вчинок, щоб дати інвесторам нормальні умови й забезпечити успішну приватизацію пакетів енергокомпаній», – резюмував Вадим Карасьов.

Як повідомлялося, в Україні першим на продаж можуть виставити «Центренерго».

Раніше «Слово і Діло» розбиралося, навіщо взагалі потрібна приватизація в Україні та як вона проходитиме. Детальніше – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: