Не МВФ єдиним: як Україна ускладнює відносини зі Світовим банком?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Україна має проблеми в співпраці не лише з МВФ, але й зі світовим банком, який мав би займатися деякими реформами. Тут ми також зіпсували ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи співпрацю України зі Світовим банком.

«Фактично, зі світовим банком ситуація наступна. Ми могли отримати набагато більше фінансової допомоги, ніж отримуємо. Проблема в тому, що ми укладаємо договори зі Світовим банком, а потім весь час зливаємо ці угоди, в результаті чого не можемо отримати кошти з його програм. Це стосується багатьох реформ, які Світовий банк хотів би реалізувати в нас. Наприклад, модернізації енергосектору», – зазначив Савченко.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

За його словами, проблема в корупції, тому що влада намагається поставити своїх виробників послуг, не може організуватися.

Крім того, немає з ким вести переговори, а це прояв інституційної слабкості, додав він.

«Наприклад, нам потрібно провести модернізацію ТЕЦ, перевести їх на українське вугілля, а в нас немає реальних структур, із ким можна вести перемовини на тривалий час. Тому що інвестиційні програми – це не рік і не два, а чотири. Немає фахівців, відповідальних, немає зв’язку між бажанням уряду та парламентом, який не ухвалює відповідні закони. А якщо й ухвалює, то в такому вигляді, який не дає змоги реалізувати ті чи інші програми. Це все інституційна слабкість», – пояснив фахівець.

На його переконання, це притаманно слабким державам, в яких відсутні інститути влади. У нас є, наприклад, Мінекономіки як назва, але реального інституту з кадрами й фахівцями немає.

Така ж ситуація й із НБУ, підкреслив він.

«Там лише середня ланка хороша. Але йдеться ще й про політику. Крім НБУ, фактично немає інститутів, є назви, але немає функцій – пам’яті, кадрів, професіоналів», – резюмував Олександр Савченко.

Днями Всесвітній банк заявив про необхідність скасування мораторію на продаж землі. Без цього Україна може забути про кредити та приватні іноземні інвестиції, попередили у фінустанові.

ЗМІ повідомляли, що Україна провалила нові переговори з МВФ.

Скільки коштів Україна отримала за час незалежності від МВФ – на інфографіці.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: