Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Києва
  • Голова Київської міської державної адміністрації

Кличко пообіцяв зробити так, щоби воду в Києві можна було пити з-під крану без шкоди для здоров’я

Віталій Кличко, мер Києва, 20 червня 2014 року заявив, що перед міською владою стоїть завдання, аби воду в столиці можна було пити з-під крану без шкоди для здоров’я. 9 липня 2014 р. він назвав одним із своїх пріоритетів запровадження нових екологічно чистих технологій очищення води.
Архів
Сказано 20 червня 2014 р.

Джерело

  • http://klichko.org/news/?id=22674
  • http://forbes.ua/ua/news/1374643-klichko-prezentuvav-programu-pershochergovih-krokiv-na-posadi-mera
  • Лист директора Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Д. Новицького
  • http://kiev.klichko.org/news/?id=1065
  • Лист керівника апарату КМДА В. Бондаренка
  • https://www.44.ua/news/1641392
  • https://kyivcity.gov.ua/news/kiv_testuye_novi_tekhnologi_znezarazhennya_vodoprovidno_vodi_i_postupovo_vidkhodit_vid_nebezpechnogo_khloru__petro_panteleyev/
  • Лист КМДА ві 21 червня 2019 року
  • Лист КМДА ві 21 червня 2019 року
  • Лист КМДА від 15 травня 2020 року
  • Лист КМДА від 15 травня 2020 року

Результат

Відповідно до листа Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА від 14 листопада 2014 року, цільовою програмою"Питна вода міста Києва на 2011-2020 роки" на Деснянській та Дніпровській водоочисних станціях передбачено впровадження технології знезараження питної води гіпохлоритом натрію шляхом його виробництва безпосередньо на станціях. Для цього вже розроблені проекти будівництва відповідних заводів, один з яких вже пройшов експертизу в ДП "Укрдержбудекспертиза" і отримав позитивний висновок.

На насосних станціях "Троєщина", "Оболонь-1", "Оболонь-2" та "Корчуватська", як повідомляє ПАТ "АК "Київводоканал", у 2015 році планується впровадження нових установок на основі одержання суміші оксидантів, відповідно до розроблених проектів.

3 червня 2015 року Кличко презентував перший етап проекту "Питна вода з-під крану", який стартував у столиці з Оболоні. Наступний етап - повне забезпечення питною водою мешканців Оболонського району, а також Деснянського і Голосіївського. Програма з впровадження питної води у трьох районах столиці розрахована на два роки.

Відповідно до листа виконавчого органу КМДА від 27 липня 2016 року, реконструкцію вузлів знезараження на насосних водопровідних станціях у Деснянському та Голосіївському районах планується реалізувати у наступних роках.

4 травня 2017 року заступник міського голови Києва Петро Пантелєєв повідомив, що вже підготовлено техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) будівництва заводу з випуску гіпохлориту натрію. Це сучасний елемент для очищення питної води. Сьогодні ведуться переговори з великими закордонними компаніями про їхню участь в побудові цього заводу. Ціна питання - близько 400 млн грн. Згідно з підрахунками, він окупиться за 5-6 років. Зараз виконується проект з модернізації хлорного господарства на Деснянській та Дніпровській водозабірних станціях.

17 травня 2019 року заступник голови КМДА Петро Пантелеєв розповів, що Київ неухильно рухається у напрямку покращення якості питної води. Місто готове впроваджувати більш новітні та ефективні методики знезараження і відходить від очищення води хлором.

21 червня 2019 року у КМДА нам розповіли, що з метою покращення питного водопостачання Оболонського та Голосіївського районів починаючи з 2015 року на насосних водопровідних станціях (далі – НВС) «Оболонь-2» та «Корчуватська» проведено реконструкцію вузлів знезараження із заміною морально застарілого та фізично зношеного обладнання на нове з впровадженням технології знезараження сумішшю оксидантів.

Наразі на НВС «Корчуватська» здійснюється промислова експлуатація зазначеного обладнання, на НВС «Оболонь-2» проводяться пусконалагоджувальні роботи. У 2018 році ПрАТ «АК «Київводоканал» було виконано реконструкцію хлорного господарства Деснянської водопровідної станції.

Також у третьому кварталі 2020 року заплановано завершення виконання проєкту «Реконструкція Дніпровської водопровідної станції з провадженням технології знезараження питної води діоксидом хлору, вул. Дніпроводська, 1-А в м. Києві» та переведення Дніпровської водопровідної станції на технологію знезараження питної води із застосуванням діоксиду хлору, що дозволить забезпечити підвищення екологічної безпеки навколишнього природного середовища та покращить якість питної води.