ІДІЛ закликав до терактів на фіналі ЛЧ в Києві: як зберегти безпеку?

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Важко сказати, хто працює над поширенням такої інформації – спецслужби РФ чи хтось інший, але однозначно те, що будь-який масовий захід, звичайно ж, пов'язаний із такою небезпекою. Такі випадки були і в США, і в Британії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи інформацію про те, що ІДІЛ закликає влаштувати теракти в Києві під час фіналу Ліги чемпіонів.

«Будь-яка країна, організація, проводячи такі заходи, передбачає такий ризик і зобов'язана це робити для того, щоб убезпечити глядачів, учасників, всю навколишню публіку. Хто проводитиме такі акти? Над цим мають працювати спецслужби, щоб виявити можливих виконавців, мотиви», – зазначив Сунгуровський.

Вкрай важливо розуміти, що зазвичай такі речі не розголошуються, акцентував він.

Фахівець підкреслив, що розголошення ​​інформації про якусь особу розсекречує не лише саму мережу можливих виконавців, а й розсекречує джерело інформації.

«Спецслужби обережно до цього ставляться, і якщо й говорять щось, то в загальних рисах, на чому все це й закінчується. Подальша деталізація перебуває в оперативній розробці й не підлягає розголошенню саме з точки зору безпеки населення. До цього потрібно ставитися з розумінням», – уточнив експерт.

Є дуже тонка межа секретності та відкритості інформації, додав Сунгуровський.

«Якраз нагнітання ситуації, якоїсь паніки та істерії точно не йде на користь. Потрібні запобіжні заходи, які мотивували б населення на розумну поведінку, дотримання спокою. Тому що в таких ситуаціях дуже багато гине від паніки. На людей просто психологічно тиснуть. Тут комплексний ефект», – пояснив він.

Як показало Євро-2012, правоохоронні органи спрацювали дуже добре, нагадав він.

ІДІЛ пригрозив терактами на фіналі Ліги чемпіонів у Києві: реакція соцмережФінал Ліги чемпіонів у Києві відбудеться вже за три дні, 26 травня. Терористи ІДІЛ погрожують влаштувати в цей час теракти в центрі столиці.

За його словами, цього разу також необхідно вжити заходів безпеки на попередження. Такі заходи діляться на кілька типів – профілактичні з населенням, розвідувальна діяльність спецслужб із виявлення можливих виконавців, провокаторів, мереж.

«Це складна й закрита робота. Краще знати, що вона ведеться, й не лізти туди, тому що це оперативна інформація, яка не підлягає розголосу», – наголосив Сунгуровський.

Профілактична робота полягає в тому, щоб викликати в людей якесь розуміння, потребу зрозумілої поведінки, пояснив експерт.

«Тобто, щоб це не було несподіванкою, а люди були готові в разі появи, наприклад, газу, шуму, вибуху й знали, що робити, не панікували», – додав військовий.

Третій тип заходів безпеки – це робота спецслужб, правоохоронних органів під час проведення таких заходів, констатував він.

«Тобто робота в напрямку встановлення якихось огорож безпеки, щоб фури не врізалися в натовп, виявлення підозрілих матеріальних предметів тощо», – підкреслив фахівець.

За його словами, цілком імовірно, що в нашому випадку робота проводитиметься в співпраці із закордонними правоохоронними органами.

«Так було під час проведення Євро-2012. Україні і тоді, і зараз надавали допомогу в цьому», – резюмував Микола Сунгуровський.

Відзначимо, повідомлялося, що бойовики ІДІЛ планують серію терактів на ЧС-2018 у Росії. Також ІДІЛ погрожував Путіну вбивством.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах думають про терористичну загрозу під час фіналу ЛЧ в столиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: